Majoritatea amendamentelor aduse de Senat au fost respinse de Comisia Buget-Finante a Camerei Deputatilor

Membrii comisiei de specialitate a Camerei Deputatilor au dat peste cap calculele senatorilor. Deputatii au respins, printre altele, amendamentele privind neimpozitarea profitului reinvestit si diminuarea TVA la produsele de baza. Pe de alta parte deputatii din comisie au introdus o serie de amendamente proprii. Visul ministrului Sebastian Vladescu, care dorea ca noul Cod Fiscal sa treaca de Parlament in forma initiala pare sa se destrame.

Profitul reinvestit va continua sa fie impozitat

Comisia a respins neimpozitarea profitului reinvestit, facilitate care reprezenta una din mizele principale ale Codului Fiscal, potrivit vicepresedintelui comisiei, Gratiela Iordache. Amendamentul a fost votat in urma cu doua saptamani in plenul Senatului dupa ce fusese respins de comisia de specialitate. Propunerea PC a starnit mai multe reactii in randul analistilor.

Unii dintre specialisti sunt de acord cu o astfel de masura considerand-o benefica pentru sprijinirea investitiilor, in timp ce altii sunt sceptici. Fostul ministru Ionut Popescu aduce aminte ca aceasta facilitate a existat si pe timpul guvernarii Nastase insa companiile au deturnat sensul acesteia declarand ca investitii bunuri de uz personal. Pe de alta parte facilitatea ar putea incalca directivele Uniunii Europene in masura in care scutirea de impozit pe profitul reinvestit poate fi comparata cu o subventie sau o facilitate pentru anumiti investitori.

Mediul de afaceri dispune si in prezent de un instrument prin intermediul caruia Intreprinderile Mici si Mijlocii pot beneficia de la stat - prin intermediul Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie - de fonduri care se acorda, insa in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit. Presedintele ANIMMC, Eugen Ovidiu Chirovici a afirmat recent ca acest program este foarte restrictiv in privinta cheltuielilor eligibile, astfel incat investitorii nu au apelat la aceasta facilitate. Proiectul de modificare a Codului Fiscal a fost aprobat recent de Guvern si urmeaza sa intre in vigoare la inceputul anului viitor.

Impozit gradual pentru microintreprinderi

De asemenea, microintreprinderile care realizeaza venituri altele decat cele din consultanta sau management vor avea acelasi regim fiscal, cu impozit pe cifra de afaceri, al carui nivel va creste gradual de la doi la suta anul viitor la 2,5 la suta in 2008 si trei la suta in 2009.

TVA, acelasi pentru toate produsele

Deputatii au respins diminuarea cotei reduse de TVA de la noua la suta la sapte la suta, asa cum au aprobat anterior senatorii. Cota redusa de TVA se aplica in prezent pentru manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii, livrarea de proteze si accesoriile acestora, cu exceptia protezelor dentare, si medicamente de uz uman si veterinar. Cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al domeniilor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping si prestarea unor servicii constand in permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, cinematografe, beneficiaza de asemenea de cota redusa.

Cota pentru castigurile pe piata de capital, neschimbata

A fost mentinut sistemul de impozitare a castigurilor pe piata de capital, care vor fi taxate in continuare cu cote diferentiate in functie de perioada de detinere a actiunilor. Astfel, cota de unu la suta va fi aplicata pentru detinerile mai vechi de un an, urmand ca investitorii care pastreaza actiunile in portofoliu mai putin de un an sa plateasca impozit de 16 la suta. Impozitul se aplica la castigurile obtinute.

Scutiri de la plata impozitului pe cladiri

Firmele care realizeaza investitii de peste 500.000 de euro pe o perioada de pana la cinci ani, inclusiv, ar putea beneficia de scutirea de la plata impozitului pe cladiri si teren datorate consiliilor locale. Senatorii votasera anterior un nivel de 100.000 de euro pentru investitii, iar Ministerul Finantelor Publice propusese initial un milion de euro.

Potrivit legislatiei in vigoare, consiliul local poate acorda scutirea de la plata impozitului pe teren sau reducerea acestuia pentru terenul aferent investitiilor derulate in conformitate cu legea privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie, pe toata perioada executarii acestora, pana la punerea in functiune, dar nu mai mult de trei ani de la data inceperii lucrarilor si nu mai tarziu de 31 decembrie 2006.

Aparatele de aer conditionat nu mai sunt accizate

Deputatii au interzis municipalitatilor sa instituie taxe speciale concesionarilor din sectorul utilitatilor publice - gaze naturale, apa, energie electrica - pentru existenta pe domeniul public/privat al unitatilor administrativ-teritoriale a retelelor de apa, de transport si distributie a energiei electrice si a gazelor naturale.

A fost eliminata acciza la aparatele de aer conditionat si cuptoarele cu microunde incepand de anul viitor, iar accizele la cristale si bijuterii vor fi reduse gradual timp de trei ani pana la nivelul zero, iar la cafea timp de patru ani, pana la zero.

3% pe tranzactii imobiliare

Tranzactiile imobiliare vor fi impozitate cu trei la suta din valoarea totala fata de o cota de 16 la suta din diferenta de pret aplicata in prezent, iar taxa de timbru de unu la suta a fost eliminata.

Dupa ce Senatul a respins in urma cu o saptamana propunerea Guvernului de majorare a impozitelor pentru locuintele cu suprafata mai mare de 150 de metri patrati, in cadrul dezbaterilor privind modificarile Codului Fiscal, deputatii din Comisia de buget, finante, banci au fost de alta parere si au aprobat majorarea valorii impozabile a locuintelor cu suprafata mai mare de 150 de metri patrati cu cate cinci procente pentru fiecare 50 de metri patrati sau fractiune din acestia.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.