Dublarea deficitul bugetar poate duce la riscul de a inrautatire a balantei macroeconomice in raport cu deficitul de cont curent si inflatie, a aratat Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat Bloomberg si citat de Rompres.

"Guvernul si-a asumat un risc cu un deficit bugetar mai mare, bazat pe faptul ca datoria publica este mica, aderarea la Uniunea Europeana se apropie si, de aceea, vor fi bani ce vor veni de la UE ca fonduri de aderare. Exista doua riscuri in legatura cu acest fapt. In primul rand, se va inrautati balanta macroeconomica in raport cu deficitul de cont curent si inflatie. Iar al doilea risc pe care il putem vedea daca va avea loc o crestere prea rapida a cheltuielilor guvernamentale, este acela de a se dovedi ca eficienta cu care se cheltuiesc banii nu este foarte buna, prin urmare irosirea banilor trebuie prevenita", a spus Isarescu.

Acesta a explicat ca BNR s-a exprimat in ultimul an si jumatate, ca procesul deflatiei este sub presiune si intampina un risc ridicat, "mai ales daca cota-parte a guvernului devine mai mare".

"Noi am spus toate acestea intr-o maniera preventiva asa ca, in momentul in care guvernul a luat aceasta decizie de a mari deficitul bugetar, si noi intentionam sa continuam sa aparam scopul nostru de deflatie", a adaugat Isarescu, subliniind ca rezervele minime obligatorii pentru leu vor fi crescute. "Aceasta este o masura extrem de puternica", a mentionat guvernatorul BNR.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.