Cea de-a doua rectificare bugetara din acest an a insemnat majorarea tintei de deficit bugetar, de la 0,9% la 2,5% din PIB si alocarea a 80% din fonduri pentru investitii in infrastructura, sanatate si educatie.

Desi trioul format din premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul de finante, Sebastian Vladescu, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sunt de parere ca masura este una potrivita ce nu va genera presiuni inflationiste si nici cresterea deficitului extern, exista voci avizate care sustin ca masura vine "ca nuca-n perete". Situatia din plan national este dublata de conjunctura internationala, deloc favorabila, privind retragerea de lichiditati din economiile tarilor emergente.

Mai mult decat atat, alocarea fondurilor suplimentare pentru proiectele de infrastructura inseamna insa si redirectionarea unor procente din total catre buzunarul angajatilor. si asta in conditiile in care expertii Fondului Monetar International au recomandat Executivului limitarea cheltuielilor cu lefurile salariatilor. "Inevitabil, acesti bani ajung si in salarii, pentru ca investitiile in infrastructura inseamna si cheltuieli cu forta de munca", ne-a declarat fostul ministru de finante, Ionut Popescu. in opinia sa, majorarea deficitului bugetar la 2,5% din PIB este o greseala ce va determina atingerea unui deficit de peste 3% in 2007 si, implicit, probleme cu controlul inflatiei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.