Microintreprinderile - firme cu pana la zece angajati si o cifra de afaceri de maxim 100.000 de euro pe an - vor putea sa opteze in continuare pentru impozitarea cu trei la suta din volumul cifrei de afaceri, potrivit vicepresedintelui Camerei Deputatilor, Dan Radu Rusanu.

Prezent la lucrarile unui seminar de fiscalitate, organizat la Sinaia de grupul Rentrop&Straton, Rusanu a declarat, citat de Rompres, ca dupa ce proiectul de lege de modificare a Codului Fiscal a trecut cu o serie de amendamente de Senat, a avut loc o negociere intre Comisia de buget, finante, banci a Camerei Deputatilor (Camera decizionala pentru acest proiect legislativ) si conducerea Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Conform celor stabilite la negocieri, microintreprinderile care depasesc in cursul anului plafonul cifrei de afaceri de 100.000 de euro, vor trece imediat din acel moment la impozitul pe profit de 16%. in prezent, toate microintreprinderile pot alege intre varianta impozitarii cu 16% a profitului sau cu trei% a cifrei de afaceri.

Negocierile asupra modificarilor Codului fiscal pentru 2007 intre deputati si reprezentantii MFP vor continua luni si marti, iar miercuri ar urma sa fie dat votul final in plenul Camerei Deputatilor. Potrivit lui Rusanu, pana in prezent s-a stabilit sa nu fie aplicata o cota redusa de TVA la alimente, deoarece Romania nu are o economie atat de concurentiala care sa permita astfel de reduceri, care, din experienta anilor trecuti, nu se vor reflecta in cosul zilnic de consum si vor provoca si un gol de venituri bugetare.

A fost stabilit, de asemenea, ca impozitul de doi% sa fie aplicat nu pe venituri din agricultura ci pe tranzactiile din agricultura, asigurarile de sanatate vor fi deductibile integral pana la 200 de euro/an, iar tranzactiile imobiliare vor fi impozitate cu doi sau trei% pe valoarea tranzactiei si nu cu 16% pe diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare, dupa ce Uniunea Notarilor a protestat asupra faptului ca notarii au fost transformati in contabili.

Pentru piata bursiera, deputatii au hotarat mentinerea impozitarii diferentiate, cu unu% a tranzactiilor. Astfel, cota de unu% va fi aplicata pentru detinerile mai vechi de un an, urmand ca investitorii care pastreaza actiunile in portofoliu mai putin de un an sa plateasca impozit de 16%. Impozitul se aplica la castigurile obtinute.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.