Amendamentele conservatorilor la Codul Fiscal, adoptate saptamana trecuta in Senat, privind neimpozitarea profitului reinvestit si mentinerea impozitului pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi au creat mari dispute in randul finantistilor si al mediului de afaceri. Specialisti in finante sustin ca aceste facilitati vor avea un impact negativ in bugetul de stat de anul viitor, de peste 260 milioane de euro, iar de cealalta parte, mediul de afaceri, care sustine ca aceasta masura va duce la incurajarea investitiilor si la crearea de noi locuri de munca.

Calculele Ministerului Finantelor arata ca efectele insumate ale celor doua amendamente in 2007 inseamna 920 milioane lei (circa 260 milioane de euro). Neimpozitarea profitului reinvestit, pentru toate societatile comerciale si fara nicio limitare a tipului de investitie inseamna o gaura la buget de 823 milioane lei, iar facilitatea pentru microintreprinderi un minus de 97 milioane lei. Silvia Ciornei, senator PC, spune ca se astepta ca Ministerul Finantelor sa prezinte in Senat o evaluare a impactului: "E posibil ca in primul an bugetul sa incaseze mai putini bani, dar pe termen mediu si lung va beneficia: va creste cifra de afaceri si se va colecta mai mult TVA prin achizitia de echipamente".

Cat priveste destinatia investitiilor mediului de afaceri, conservatorii sustin ca oamenii de afaceri sunt intr-o etapa noua de dezvoltare. "Sunt voci care spun ca agentii economici vor folosi acesti bani pentru a-si cumpara jeepuri, dar cred ca am depasit aceasta etapa", apreciaza Silvia Ciornei. Amendamentul conservatorilor se pliaza bineinteles pe asteptarile oamenilor de afaceri din tara noastra, care considera ca masura, in conditiile in care va fi si pusa in aplicare, este una benefica. "Neimpozitarea profitului reinvestit este un lucru bun, mai ales in aceasta perioada in care asteptarile mediului de afaceri fata de evolutiile economice sunt foarte bune", ne-a declarat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Florin Pogonaru.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.