Presedintele sindicatului din sistemul de distributie a produselor petroliere - PECO, Iulian Budau, a declarat, ieri, ca a remis premierului Calin Popescu Tariceanu o scrisoare deschisa prin care solicita deblocarea ordonantei cu privire la vanzarea direct catre angajatii SNP Petrom a pachetului de 8% din actiunile gigantului petrolier autohton. Angajatii PECO sunt nemultumiti ca, desi au 18 luni de la privatizarea Petrom, n-au primit actiunile promise in contractul colectiv de munca.

De subliniat ca actualul guvern s-a pronuntat in privinta modalitatii de vanzare a 8% din actiunile SNP catre salariati, desi in plan legislativ exista OG 55/2003, care precizeaza ca, "in derularea procesului de privatizare a SNP, vanzarea de catre MEC a pachetului de actiuni pentru care salariatii societatii au dreptul de cumparare, potrivit legii, se va efectua in mod direct catre acestia", prin derogare de la prevederile cadrului juridic privind vanzarea actiunilor emise de companiile si detinute de stat sau de o autoritate a administratiei publice locale stipulat in OUG 88/1997, privind privatizarea societatilor comerciale.

OG 55/2003, intrata in vigoare in august 2003, mai preciza ca "salariatii SNP au dreptul sa achizitioneze actiuni ale societatii pana la limita de 8% din capitalul social, la acelasi pret cu care se vor vinde actiunile in cadrul procesului de privatizare". Asemenea OG 55/2003, actul normativ elaborat de actualul guvern a impiedicat accesul controversatului Liviu Luca de a pune mana, prin intermediul Asociatiei Salariatilor, pe actiunile destinate angajatilor.

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.