In fiecare secunda dispare un telefon mobill: furat, pierdut, uitat in taxi sau pe masa in restaurant, aproape fiecare dintre noi a trecut macar o data prin aceasta neplacuta experienta. Dar pentru cei care vor inca sa mai spere in recuperarea sa exista o sansa: un soft care pentru numai opt dolari localizeaza telefonul mobil disparut

Pana de curand tot ce am fi putut face in cazul pierderii telefonului mobil era sa anuntam operatorul de telefonie mobila pentru a ii bloca SIM-ul si a ne asigura ca nu vom ramane cu o paguba si in contul de client al operatorului. Operatorii de telefonie mobila din Romania nu ofera solutii de localizare a telefonului mobil in cazul furtului sau pierderii, si oricum in general, persoana la care ajunge telefonul va scoate cartela din el (in eventualitatea in care acesta functioneaza pe baza unei cartele SIM).

In strainatate, marile companii si guvernele folosesc un software special, care poate sterge toate datele personale de pe un telefon mobil in cazul pierderii acestuia, adresele de e-mail, numerele din agenda sau alte date fiind astfel in siguranta. Acest program este insa destinat doar celor care detin informatii de securitate inalta, chiar statala, pe telefonul mobil propriu, nefiind un produs fabricat in serie pentru publicul larg.

Solutia costa 8$

Companiile producatoare de aplicatii software pentru telefoanele mobile nu s-au concentrat inca pe acest segment, desi potentialul este urias. Oportunitatea a fost repede observata de Micro Technologies (http://www.microtechnologies.net/), o companiei indiana producatoare de software, care a adus pe piata Solutia de Localizare a Telefoanelor Pierdute (Lost Mobile Tracking Solution), o aplicatie software care face exact ceea ce spune si denumirea: gaseste telefoanele pierdute sau furate.

Cum functioneaza insa? Softul este descarcat de utilizator de pe pagina de Internet a companiei (http://www.microlmts.net/) si este instalat pe telefonul mobil. Potrivit producatorului, in cazul pierderii sau furtului, softul va trimite proprietarului un e-mail sau un mesaj scris la o adresa specificata si setata initial, in care va fi mentionata pozitia geografica in care se afla telefonul mobil. Localizarea va functiona si in cazul inlaturarii SIM-ului si ce este interesant este faptul ca, potrivit companiei producatoare, softul iti poate transmite si noul numar al telefonului mobil (valabil dupa introducerea unei noi cartele). Practic, puteti sa il sunati pe cel la care a ajuns telefonul dumneavostra si sa i-l cereti inapoi.

Un alt element interesant al acestui soft, este reprezentat de faptul ca poate fi descarcat de pe Internet de oricine, fiind practic de vanzare pe pagina producatorului contra sumei de opt dolari. "Este un produs interesant datorita faptului ca el se poate adauga in telefon direct de catre userul telefonului si nu din fabrica cum se intampla in cazul produselor deja existente", a declarat pentru Wall-Street Horia Nistor, general manager Kondiment Software - unul din principallii jucatori pe piata autohtona a aplicatiilor software pentru telefoanele mobile.

Acest software are insa si dezavantajele sale, dupa cum remarca si Horia Nistor. Spre deosebire de telefoanele care vin din fabrica cu softul deja instalat, acest soft poate fi la fel de usor de dezinstalat de catre un cunoscator precum poate fi si instalat. "Cred ca nu va avea totusi un impact prea mare in zona scaderi furturilor de telefoane deoarece, cei care fac acest lucru pot sa dezactiveze serviciul fara mari probleme", remarca Nistor. Spre exemplu telefoanele Vertu, realizate din din aur, platina si diamante si care costa de la 15.000 de euro in sus, vin direct setate din fabrica cu un produs similar care nu poate fi astfel dezactivat, acest telefon neputand practic sa fie vandut datorita posibilitatii localizarii sale.

Insa chiar daca are si punctele sale slabe, softul companiei indiene ofera o posibilitate cat de mica de recuperare a telefonului mobil. Atentie insa! Potrivit informatiilor de pe site-ul companiei, softul de localizare poate fi instalat doar pe un numar limitat de modele de telefoane, acestea fiind cateva din modelele de ultima generatie ale Nokia si cate doua modele de la Samsung si Panasonic.

O piata de sute de milioane de euro pana in 2012

Piata aplicatiile software pentru telefoane mobile cunoaste un avant considerabil, avand in vedere aparitia unor noi telefoane mobile care inglobeaza numeroase functii. Ca directii de dezvoltare, principalele segmente ale acestei afaceri sunt aplicatiile de infotainment, aplicatiile de business si cele de ghidare geografica.

In ceea ce priveste piata locala, Horia Nistor crede ca aplicatiile de business sunt intr-o continua crestere si ca vor creste enorm si in perioada urmatoare. "Kondiment Software a pariat pe zona de aplicatii de business de tip CRM, ERP, Achizitii de Date care credem ca vor exploda la nivel de nevoie de mobilitate in perioada urmatoare", a mai declarat pentru Wall-Street Horia Nistor.

El estimeaza o crestere a pietei autohtone pe segmentul aplicatiilor de business de 30-50% anual pana in 2012, cand valoarea totala a pietei ar putea ajunge la cateva sute de milioane de euro. De asemenea, posibilitatea descarcarii direc de pe Internet pe telefonul mobil a mai multor tipuri de aplicatii precum si preconizata intrare pe piata autohtona a unor jucatori internationala va duce la o crestere sustinuta in urmatorii ani.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.