Unii analisti anunta o ieftinire a locuintelor, altii prognozeaza o usoara scumpire. Asta chiar daca se anunta numeroase proiecte pentru clasa de mijloc. Necunoscuta este momentul UE

In asteptarea integrarii in Uniunea Europeana, declaratiile specialistilor au aruncat in ceata piata imobiliara: unii anunta o ieftinire a caselor, altii o usoara scumpire.

Nedumerirea este cuvintul de ordine pe piata imobiliara din Romania. Numarul tranzactiilor este destul de scazut, preturile au ramas aceleasi, iar zvonurile circula cu rapiditate. In vreme ce unii dintre analisti estimeaza mult-asteptata ieftinire a locuintelor, altii considera ca nu se poate vorbi despre asa ceva. Nu se stie ce se va intimpla cu siguranta. Argumente aduc si unii, si altii. In vreme ce construirea de blocuri noi este vazuta de unii ca un motiv pentru scaderea preturilor, altii spun ca tocmai acestea ar putea provoca o noua scumpire. Cererea, oferta, construirea de cartiere noi si creditele imobiliare/ipotecare sint argumentele aduse in discutie. Nu trebuie trecuta cu vederea nici integrarea in Uniunea Europeana.

Varianta optimista

O parte dintre agentii imobiliari sustin ca preturile apartamentelor vechi nu au cum sa mai creasca. Acestia spun ca deja s-a atins un prag care nu poate fi depasit, pentru ca atunci cererea ar fi doar la nivel teoretic. Practic, oamenii nu si-ar mai permite sa achizitioneze o locuinta, deoarece nu au venituri care sa le permita contractarea unui credit ipotecar. "Nu vad nici un motiv pentru care preturile apartamentelor din blocurile vechi ar mai creste, mai ales ca preturile actuale sint nejustificate. Cu pretul pe un apartament cu patru camere se poate cumpara teren si construi o casa", spune Liviu Ureche, Certified International Property Specialist si fost presedinte al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Acesta considera ca aparitia noilor proiecte imobiliare va contribui la scaderea preturilor apartamentelor vechi. Varianta considerata ca fiind probabila si de catre alti specialisti. "Aparitia apartamentelor noi duce la o crestere a ofertei. Din semnalele pe care le-am primit de la agentii care efectueaza tranzactii reiese ca sint foarte multi cei care, in loc sa se orienteze catre apartamente vechi, le aleg pe cele noi. De aici si concluzia noastra ca apartamentele vechi vor avea un usor trend descendent", spune Alexandru Groseanu, vicepresedintele Camerei de Comert Imobiliar din Romania.

Problema veniturilor

Alt argument adus de cei care considera ca preturile apartamentelor nu vor creste este nivelul scazut al veniturilor romanilor. "Problema se pune in felul urmator. Este vorba despre pragul de acceptanta pe piata. Daca preturile vor mai creste, foarte multi nu vor mai putea sa cumpere locuinte", spune Alexandru Groseanu. "In 2003 a fost creditul ipotecar. In prezent nu vad alt instrument care sa duca la o crestere a cererii si nu vad cum piata imobiliara ar putea sa se dezvolte fara alte instrumente. Atit timp cit nu am aceste instrumente, de unde sa am cerere daca nu am putere de cumparare", spune Liviu Ureche.

Blocurile noi conteaza

Aparitia proiectelor care prevad construirea de blocuri noi influenteaza preturile apartamentelor vechi. "Intr-o prima faza, in zonele unde apar proiecte noi, apartamentele in blocurile vechi se vor ieftini. O chestie ciudata, dupa ce se anunta proiecte noi, prima tendinta este ca preturile apartamentelor vechi din zona sa creasca. Dupa ce incepe vinzarea pentru proiectele noi, acestea scad, deoarece au preturi apropiate. Preturile apartamentelor vechi din zone in care apar proiecte noi vor scadea, sub nivelul celor din blocurile noi. In zonele in care nu apar proiecte noi acestea vor stagna, in nici un caz nu se poate vorbi despre o scumpire", spune Ruxandra Cleciu, managerul companiei Neocasa si presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.