Dupa intelegerea Nokia-Siemens care si-au unit retelele de telecomunicatii, majoritatea analistilor financiari isi pun urmatoarea intrebare: nu daca, ci cand anume ceilalti mari jucatori din piata isi vor uni si ei fortele.

Astfel, mai multi apecialisti se asteapta cain viitor Motorola si chinezii de la Huawei sa se lupte pentru incheierea unui parteneriat cu Nortel Networks, care este perceputa in industrie drept cea mai valoroasa companie, dar si cea mai problematica in ceea ce priveste situatia financiara dintre toate celelalte firme care alcatuiesc grupul furnizorilor de echipamente pentru retelele globale de telefonie si date, titreaza New York Times.

Patricia Vernon, un purtator de cuvant al companiei Nortel, a refuzat sa comenteze orice fel de speculatii pe marginea unei posibile tranzactii, afirmand totusi ca " Nortel intelege presiunile care duc la consolidarea industriei, fuziunile ori achizitiile. De asemenea, reprezentantii Motorola au refuzat sa comenteze acest subiect.

Potrivit unor surse din piata, si producatorul francez de echipamente de telecomunicatii Alcatel ar fi fost interesata de preluarea Nortel Networks, insa in cele din urma a ajuns la un acord cu rivalul american Lucent, in urma caruia compania franceza a preluat omologul sau american pentru 11,06 miliarde de euro.

O companie rezultata din fuziunea Alcatel si Lucent ar avea o valoare la bursa de aproximativ 33 miliarde dolari, avand in vedere ca Alcatel are o capitalizare bursiera de 20 miliarde dolari, iar Lucent de 12,6 miliarde dolari.

In aceasta perioada, Nokia si Siemens isi combina departamentele de telecomunicatii si echipamente destinate retelelor, pentru a putea face fata concurentei care vine din partea liderului de piata in domeniu, Ericsson.

Viitoarea companie va cuprinde 50% din fiecare cele doua companii si se va numi Nokia Siemens Networks. Sediul va fi in Finlanda iar conducerea va fi preluata de catre Simon Beresford-Wylie, directorul diviziei Networks a sucursalei finlandeze Nokia.

Companiile vor avea 50% din infrastructura retelei. Vanzarile anuale au fost estimate pentru 2010 la 16 miliarde de euro ( 20,2 milioane de dolari), iar economiile la 1,5 miliarde de euro.

Actiunile Nortel s-au apreciat cu 10.1% pe parcursul sedintei de la bursa, iar titlurile Motorola au urcat cu 6%.

Pentru Siemens, pasul strategic urmator ar fi fuziunea cu un alt jucator. Klaus Kleinfeld, directorul executiv al companiei, a declarat ca Siemens a fost in discutii cu potentiali parteneri pentru vanzarea diviziei producatoare de retele companiilor din afara segmentului de telecomuncatii.

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.