Deficitul contului curent al balanței de plați a crescut, in perioada ianuarie-aprilie a.c., cu 57,2%, ajungand la nivelul de 2,48 miliarde de euro. Principala cauza continua sa fie balanța comerciala. Banca centrala susține ca deficitul de cont curent a fost 91% acoperit prin investițiile straine directe, care au totalizat 2,3 miliarde de euro.

Potrivit datelor facute publice ieri de catre Banca Naționala a Romaniei (vezi tabel), in intervalul ianuarie-aprilie 2006, din schimburile externe de bunuri a rezultat un sold negativ de 2,52 miliarde de euro, nivel cu 55% mai mare fața de deficitul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

Balanța comerciala, bat-o vina!

Potrivit bancii centrale, cresterea accentuata din primele patru luni ale acestui an a deficitului de cont curent este cauzata, in primul rand, de balanța comerciala. In ceea ce priveste resursele valutare din transferurile curente, acestea s-au diminuat in primele patru luni ale acestui an, in special printr-o crestere importanta a sumelor transferate in strainatate. Daca in primele patru luni ale acestui an, acest nivel a fost de 243 milioane de euro, in aceeasi perioada a anului trecut, sumele transferate in strainatate au fost de 165 milioane de euro, cu 47% mai mici. Potrivit datelor bancii centrale, soldul pozitiv al transferurilor curente a atins astfel 874 milioane de euro, cu 14,6% mai mic fața de aprilie 2005.

Totodata, in timp ce serviciile au inregistrat un usor avans in primele patru luni ale acestui an in transporturi si turism, soldul ramane insa negativ. Pentru acest an, autoritațile romane au prognozat reducerea ponderii deficitului de cont curent in PIB la 8,5%, de la 8,7%, in 2005, valoarea deficitului fiind estimat astfel sa creasca la aproximativ 7,95 miliarde de euro, fața de 6,89 miliarde de euro, anul trecut.
Usoara scadere a datoriei externe

Datoria externa a Romaniei a scazut insa sensibil comparativ cu primele patru luni ale anului trecut. "Datoria externa pe termen mediu si lung a inregistrat la 30 aprilie 2006 nivelul de 24,50 miliarde de euro, in scadere cu 0,2% fața de sfarsitul anului trecut", precizeaza BNR. Potrivit acesteia, datoria externa publica si public garantata a consemnat la sfarsitul primului semestru din acest an un sold de 10,97 miliarde de euro si a reprezentat 44,8% din datoria externa pe termen mediu si lung, fața de 45,9%, la sfarsitul anului trecut. Totodata, datoria externa negarantata public era, la sfarsitul lunii aprilie a.c., de 12,69 miliarde de euro, cu 2,9% mai mare fața de sfarsitul anului trecut.