Partea romana a ajuns la un acord cu oficialii sud-coreeni pentru preluarea pachetului de 51% din actiunile uzinei Daewoo Automobile Craiova, detinut de compania Daewoo Motor, dupa ce ultimele puncte de discutie ramase in litigiu au fost solutionate, a declarat premierul Tariceanu in cadrul unei intalniri cu ambasadorul american Nicholas F. Taubman.
Acordul a fost convenit ieri, dupa discutiile pe care reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului le-au avut in aceasta saptamana la Seul cu oficialii sud-coreeni.

Negocierile au vizat o serie de puncte ramase in litigiu, printre care asumarea datoriilor pe care Daewoo Romania le-ar putea avea fata de afiliati ai companiilor Daewoo Motor Company si Daewoo United Kingdom.

Principalul punct de disputa dintre parti a fost ca afiliatii companiei coreene sa nu solicite rambursarea altor datorii de catre uzina din Craiova dupa momentul preluarii actiunilor de catre statul roman.
Daewoo Motor detine un pachet de 51% din actiunile societatii craiovene, iar diferenta de 49% din capitalul social apartine Automobile Craiova, la care statul controleaza 72,4% din actiuni.

Dupa ce uzina nu a fost inclusa in acordul prin care General Motors a preluat in septembrie 2002 o parte din activele grupului sud-coreean, aflat in dificultati financiare, Guvernul a fost mandatat sa negocieze preluarea actiunilor aflate in posesia companiei sud-coreene, pentru a vinde ulterior pachetul majoritar unui investitor strategic.

Guvernul intentioneaza ca dupa preluarea pachetului majoritar de actiuni la Daewoo, sa vanda titlurile unui alt investitor. General Motors, Ford si Renault-Nissan sunt numele vehiculate pana in prezent pentru posibilii investitori care ar putea prelua Daewoo Automobile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.