Romania va beneficia de doua retele nationale de radio digital terestru (T-DAB) si opt retele nationale de televiziune digitala terestra (DVB-T), in cadrul planului de radiodifuziune digitala stabilit la Geneva, cu ocazia "Conferintei Regionale pentru Radiocomunicatii (RRC-06)", in perioada 15 mai - 16 iunie 2006.

Acordul Geneva 2006 a fost semnat pentru Romania de catre Secretarul de Stat Florin Bejan din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, presedintele delegatiei romane la aceasta conferinta.

"Putem spune ca deja a inceput numaratoarea inversa pentru procesul de tranzitie de la analogic la digital si ca in urmatorii ani Romania va pasi spre era digitalizarii sectorului de broadcasting. Acesti pasi au avut loc mult mai devreme prin implementarea unui proiect pilot de televiziune digitala, deci putem spune ca nu vom fi pionieri in acest domeniu. Profesionalismul delegatiei Romaniei in procesul de negociere a dus la rezultate benefice tarii noastre. Avand in vedere aceste realizari, nu mai avem decat sa trecem printr-un proces de tranzitie si sa aplicam o strategie de dezvoltare a acestei tehnologii la scara nationala," a declarat Secretarul de Stat Florin Bejan.

"Sfarsitul conferintei marcheaza practic tranzitia de la televizunea analogica la cea digitala, proces care, conform cerintelor Uniunii Europene, trebuie sa se finalizeze pana in 2012", a spus Catalin Marinescu, presedinte IGCTI, vicepresedintele delegatiei.

Televiziunea digitala va inlocui, treptat, televiziunea analogica, deoarece ambele functioneaza in aceleasi benzi de frecvente si, prin urmare, nu pot coexista la parametri de calitate optima.

Pana in 2012, cele opt retele nationale digitale de televiziune va trebui sa inlocuiasca cele trei retele nationale analogice de televiziune, existente in acest moment si cele peste 300 de statii locale licentiate. IGCTI va trebui sa pregateasca un plan de migrare de la televiziunea analogica la cea digitala, astfel incat sa putem respecta termenul dat de UE.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.