Un roman aloca pentru achizitionarea de mobilier circa 25 euro anual, de opt ori mai putin decat un cetatean din UE.

Potrivit presedintelui executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), Aurel Rizea, valoarea inregistrata in 2005 este totusi in crestere fata de anii precedenti. in 2004, consumul de mobila per cap de locuitor era de 20 euro, iar in 2003, de 14 euro.

"Sumele cheltuite pentru mobilier sunt inca mici in Romania, fata de tarile Uniunii Europene. Totusi, se constata o crestere continua a pietei interne, stimulata de inflorirea constructiilor (locuinte, birouri, hoteluri), de marirea dimensiunilor locuintelor noi, dar si de reamenajarea celor vechi", a declarat, pentru Rompres, Aurel Rizea.

Potrivit statisticilor, la nivel european (EU 25) consumul mediu anual de mobilier este de circa 201 euro per cap de locuitor. Cel mai mult aloca pentru achizitionarea de mobilier austriecii, circa 305 euro, belgienii si luxemburghezii, cate 273 euro per cap de locuitor. La polul opus se afla lituanieii- cu 30 euro si polonezii cu aproape 34 euro anual de persoana.

in Romania, consumul aparent de mobila ( productia - exportul + importul) s-a cifrat la 529 milioane euro, in 2005, in crestere cu aproape 20% fata de anul precedent. Rizea considera ca intensificarea pietei interne nu a fost generata de cresterea vanzarilor producatorilor romani pe aceasta piata, ci de sporirea importurilor. "Numai in cursul anului trecut, importul de mobila a crescut cu 49,1%", a adaugat Rizea.

In 2005, productia de mobila la nivel mondial s-a ridicat la 250 miliarde dolari ( 197 miliarde euro), cei mai mari producatori fiind Statele Unite ale Americii, Italia si China (cu toate acestea, consumul de mobila in China anului 2005 a fost de 10 dolari pe locuitor).

"In China si Polonia productia de mobila a crescut spectaculos in ultimii ani datorita investitiilor in noi capacitati de productie gandite special pentru export", a spus Rizea. Din punct de vedere al exportului, primele zece tari sunt China, Italia, Germania, Canada, Polonia, SUA, Mexic, Danemarca, Franta si Austria.

Romania se afla pe locul 17 in lume din punct de vedere al volumului exportului de mobila, cu o cantitate de 398.000 tone la nivelul anului 2004, iar din punct de vedere al valorii totale a exportului pe locul 22. De asemenea, Romania figureaza pe locul 12 in lume, prin valoarea pozitiva a balantei comerciale pozitive la produsul mobila (export - import).Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.