Banca Nationala a Romaniei (BNR) a operat, in luna ianuarie, cumparari de valuta din piata interbancara in suma de 212,3 milioane de euro, ceea ce reprezinta o premiera pentru aceasta perioada a anului, cand bancile se confrunta cu un deficit de valuta. In prima luna a anului trecut, banca centrala a vandut 127 de milioane de euro, iar in ianuarie 2003, BNR a plasat catre banci peste 60 de milioane de dolari. In plus, si in ianuarie 2005 bancile au consemnat iesiri de valuta usor mai mari decat intrarile in relatia cu clientii nebancari.

La sfarsitul lunii trecute, rezervele valutare ale bancii centrale se situau la 11,26 miliarde de euro. Pe langa operatiunile din piata valutara, BNR a consemnat intrari de 212 milioane de euro din modificarea rezervelor minime obligatorii, plati si comisioane bancare, cedari de valuta la rezerva statului. De asemenea, din administrarea rezervei internationale s-au obtinut 36,7 milioane de euro. In acelasi timp, BNR a efectuat plati de 30,8 milioane de euro in contul ratelor si dobanzilor scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice. Rezerva de aur s-a mentinut la 105 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 1,1 miliarde de euro. Astfel, rezervele internationale ale BNR depasesc 12,37 miliarde de euro. Pana la sfarsitul acestui an, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 1,3 miliarde de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.