Agentia de evaluare financiara Moody\'s Investors Service a pus sub supraveghere, cu posibilitatea revizuirii in sens pozitiv, calificativele pentru depozitele in valuta acordate bancilor romanesti BCR, BRD-Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank. In prezent, calificativele celor trei banci sunt situate la acelasi nivel, respectiv \"Ba2\" pentru depozitele pe termen lung si \"Not Prime\" pentru cele pe termen scurt.

Potrivit Moody\'s, masura a fost determinata de plasarea sub supraveghere cu perspectiva pozitiva a plafoanelor de tara pentru depozitele bancare din Romania. Ratingurile care evalueaza situatia financiara a celor trei banci romanesti nu vor fi afectate. Revizuirea in sens pozitiv a calificativelor pentru depozitele in valuta este limitata de ratingul acordat Romaniei, iar in cazul majorarii acestuia, calificativele acordate bancilor vor avansa, probabil, in acelasi ritm.

Analistii Moody\'s apreciaza ca ratingurile institutiilor de credit mentionate sunt sustinute de sprijinul potential din partea actionarilor majoritari, care sunt investitori straini angajati pe termen lung in Romania. La finele anului 2005, activele totale ale BCR totalizau 34,2 miliarde de lei (circa 9,3 miliarde de euro), valoarea activelor BRD-Groupe Societe Generale s-a plasat la 19,6 miliarde de lei (5,3 miliarde de euro), iar Raiffeisen Bank a raportat un nivel al activelor de 11,1 miliarde de lei (trei miliarde de euro).

Calificativele de tara, sub supraveghere

Moody\'s a anuntat recent ca a pus sub supraveghere, cu perspectiva pozitiva, calificativul Romaniei pentru datoriile pe termen lung, plasat in prezent la \"Ba1\", astfel ca ratingul ar putea fi trecut in curand in categoria celor cu risc acceptabil pentru investitii.

Agentia de evaluare financiara a plasat sub supraveghere si ratingurile pe termen scurt ale Romaniei, \"Not Prime\", pentru datoriile in valuta si moneda nationala, se arata intr-un comunicat al Moody\'s. Ratingul actual al Moody\'s pentru Romania este cu o treapta sub categoria investitiilor cu grad scazut de risc.

Celelalte doua mari agentii de rating, Standard&Poor\'s si Fitch, au acordat deja Romaniei ratinguri \"BBB minus\", primul nivel din aceasta categorie. Analistii Moody\'s au declarat ca masura a fost determinata de imbunatatirea profilului de credit al Romaniei si de nivelul scazut al datoriei publice. Perspectiva de aderare la Uniunea Europeana in 2007 sau 2008 va consolida aceste evolutii pozitive si va favoriza continuarea reformelor, se spune in comunicat.

In urma deciziei de revizuire a ratingurilor pentru datoriile guvernamentale, au fost plasate sub supraveghere cu perspectiva pozitiva si plafonul de tara pentru obligatiuni in valuta \"A2\", precum si plafoanele pentru depozitele bancare in valuta, \"Ba2\" pe termen lung si \"Not Prime\" pe termen scurt.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.