Agentia Nationala pentru Resurse Minerale vrea sa reduca perioadele de concesionare a perimetrelor petroliere

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) va initia un proiect de modificare a Legii petrolului prin care va limita durata de concesionare a perimetrelor petroliere de la 45 de ani, cit este in prezent, la maximum 20 de ani, a declarat presedintele institutiei, Gheorghe Buliga. Daca va fi adoptata, legea va lovi direct compania Petrom, care detine cea mai mare suprafata concesionata in Romania si care, dupa finalizarea perioadei de concesionare, isi va vedea limitata urmatoarea perioada in care va putea sa utilizeze acel perimetru.

"Petrom are in concesiune 30.000 de kilometri patrati, adica a opta parte din suprafata totala a Romaniei. Pentru o parte dintre perimetre expira licenta de explorare care se intinde pe cinci ani si, in functie de rezultatul explorarii, se poate extinde cu inca patru ani. Petrom nu a prezentat investitiile facute in aceste perimetre", a spus Buliga.

A expirat termenul-limita

Presedintele ANRM a precizat ca, in lipsa acestor investitii, agentia pe care o conduce va putea scoate din nou la concesiune aceste perimetre si o data cu asta poate sa si reduca durata totala a concesiunii (explorare plus eventual exploatare) de la 45 de ani la 20. "Petrom poate sa vina din nou la licitatie daca doreste", a spus Buliga. El a mai afirmat ca Petrom trebuia sa investeasca, in 2005, in sectorul de explorare si exploatare 240 de milioane de dolari, dar inca nu a prezentat la ANRM dovada acestor investitii, iar termenul-limita "a expirat de mult".

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.