Performantele economice solide inregistrate de Cipru si Cehia au impins aceste noi tari membre ale Uniunii Europene inaintea unor vechi state membre, precum Portugalia, releva tabelul prosperitatii pe 2005 in Uniunea Europeana, dat publicitatii joi de Biroul pentru Statistica al UE si preluat de Rompres.

Tabelul utilizeaza Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor in anul 2005 exprimat in paritatea puterii de cumparare (PPP - purchasing-power parity), media la nivelul UE-25 fiind considerat un scor de 100 de unitati standard.

Romania si Bulgaria, tari care spera sa adere la UE incepand cu 1 ianuarie 2007, vor deveni cele mai sarace state din blocul comunitar. in 2005, Romania a inregistrat un scor de 35 de unitati, iar Bulgaria un scor de 32 de unitati. Croatia a inregistrat un scor de 47 de unitati, iar Turcia un scor de 31 de unitati.

Anul trecut, Luxemburg a ramas cea mai prospera natiune din UE, clasandu-se in fruntea listei cu un punctaj de 248 unitati, mai mult decat dublu comparativ cu media in UE-- 25. Luxemburg este urmata de Irlanda, care a beneficiat de o crestere economica sustinuta in ultimul deceniu, scorul inregistrat de aceasta tara fiind de 137 de unitati, cu 40 de procente mai mult decat media in UE-25. Pe locul trei s-a situat Danemarca, cu un scor de 124 unitati, urmata indeaproape de Olanda, Austria si Belgia, cu 20 de procente mai mult decat media in UE-25. Germania si Franta au scoruri cu 10 procente mai mari comparativ cu media in UE-25, iar Italia si Spania au scoruri similare cu media in UE-25.

La celalalt capat al tabelului, Letonia, Polonia si Lituania au ramas si in 2005 cel mai sarace tari membre din UE-25, cu un scor de aproximativ 50 de unitati, adica jumatate din media UE-25. Toate cele 10 noi state membre, care au aderat la UE in 2004, sunt sub media inregistrata in UE-25, insa Cipru, Cehia si Slovacia au trecut in fata Portugaliei, care a inregistrat un scor de 71 unitati, iar Cipru a trecut chiar in fata Greciei, cu un scor de 83 de unitati.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.