Un numar tot mai mare de cladiri de birouri rasar peste noapte din pamant in Bucuresti, dar si in cele mai importante orase ale tarii.

Cu toate acestea , studiile realizate de firmele de profil arata ca, dimpotriva, Capitala se confrunta cu o lipsa acuta de spatii de birouri. In acelasi timp, in ciuda faptului ca oferta este scazuta, deci preturile ar fi trebuit sa fie ridicate, chiriile la spatiile de birouri sunt in acest moment printre cele mai mici, comparativ cu cele practicate in tari situate in Europa centrala si de est.

Astfel, chirile pentru spatiile de birouri din Bucuresti au crescut in ultimul an de la 28,8 dolari pe metru patrat la 33,7 dolari/mp, Capitala Romaniei urcand astfel 15 pozitii, de pe 78 pana pe locul 63, in topul celor mai scumpe orase, conform unui raport intocmit de compania CB Richard Ellis (CBRE).

15378_1.pdf

Studiul citat analizeaza evolutia pietei spatiilor de birouri din 173 de piete la nivel mondial.

Cele mai mari rate de crestere au fost raportate in statele asiatice, cu precader in India si China, ale caror economii parcurg o o perioada de crestere rapida.

In mod paradoxal, in Europa Centralasi de Est, chiriile au ramas relativ constante, fiind inregistrate cresteri usoare in Bucuresti, Moscova, Bratislava, Budapesta, Praga, Sofia si Varsovia.

In raportul mai sus citat se mai mentioneaza ca Moscova este singurul oras din regiune aflat intre cele mai scumpe 50 de locatii, cu un nivel al preturilor de 94,7 dolari pe metru patrat.

Cele mai scumpe spatii de birouri

1. Londra (137,5 euro lunar pe metru patrat in West End),
2. Tokyo (96,3 euro/mp in zona Inner Central)
3. London City (94,5 euro/mp),
4. Tokyo (87,3 euro/mp in Outer Central)
5. Hong Kong (75,3 euro/mp)
6. Moscova (70,2 euro/mp)
7. Mumbai (68,9 euro/mp)
8. Paris (68,5 euro/mp)
9. Dubai (64,9 euro/mp)
10. Dublin (64,8 euro/mp).

Potrivit unui alt studiu realizat de agentia de consultanta de pe piata imobiliara CB Richard Ellis, Romania a avut una dintre cele mai mari cresteri ale gradului de ocupare a spatiilor de birouri.

In ultimul timp, birourile au ajuns la mare cautare pe piata autohtona. Astfel, ultimele tranzactii concretizate ( complexul de birouri Charles de Gaulle Plaza din vandut pentru 80 mil. euro sau PGV Tower - achizitionat de European Convergence Property PLL pentru 24 mil. de euro), au prins bine dezvoltatorilor imobiliari prin randamentul investitiilor foarte ridicat.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.