Masura va fi in vigoare pana la data de 30 iunie 2006

Din data de 1 iulie 2005, toate persoanele juridice prevazute in primul articol al Legii contabilitatii vor intocmi situatiile financiare numai in leul greu, arata ultima forma a ordonantei privind denominarea, publicata recent in Monitorul Oficial.
Situatiile financiare anuale pentru 2005 se intocmesc in moneda noua, in conditiile stabilite printr-un ordin ulterior al ministrului Finantelor Publice.

Preturi paralele de la 1 martie

Preturile si tarifele bunurilor si serviciilor vor fi afisate atat in moneda veche, cat si in moneda noua, incepand cu data de 1 martie 2005 si pana la data de 30 iunie 2006.
Sumele prevazute in contractele furnizorilor de utilitati, aflate in derulare la data de 1 martie 2005, precum si facturile privind plata utilitatilor vor fi notificate partilor atat in moneda veche, cat si in moneda noua.

Amenzi de pana la 30 de milioane de lei

Incalcarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenzi de la 10.000.000 de lei la 30.000.000 de lei, exprimati in moneda actuala.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre organele de control din cadrul Ministerului Finantelor Publice, al Autoritatii Nationale de Control si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, precum si de catre personalul imputernicit al primariilor. Legea a fost adoptata de Parlament. Regulile de mai sus trebuie respectate de societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice cu scop lucrativ.
La data de 1 iulie 2005, moneda nationala va fi denominata astfel incat 10.000 lei vechi, aflati in circulatie la aceasta data, vor fi preschimbati pentru 1 leu nou, divizibil in 100 de bani.
Bunurile, drepturile si obligatiile evaluabile in bani, nascute anterior datei de 1 iulie, vor fi convertite conform raportului 10.000 lei/1 leu in toate cazurile in care acestea fac obiectul unei operatiuni de evaluare, de plata sau de constituire a oricarui alt raport juridic. BNR va pune in circulatie noile bancnote si monede incepand cu data de 1 iulie. Actualele bancnote si monede, respectiv leii vechi, vor avea putere circulatorie pana la data de 31 decembrie 2006 si vor fi acceptate la plata la valoarea leului nou. Preschimbarea se va putea face pana la data de 31 decembrie 2009, la sucursalele BNR care desfasoara activitati de casierie si la unitatile institutiilor de credit autorizate. Conversia in noua unitate monetara va avea loc conform situatiei existente la data de 30 iunie.
Denominarea se realizeaza fara a fi necesara o declaratie in acest sens din partea persoanelor autorizate.

Registrul Comertului va denomina capitalurile din oficiu

Tot la data de 1 iulie, Oficiul National al Registrului Comertului va inregistra, din oficiu, denominarea valorii capitalului social si a valorii actiunilor/partilor sociale ale persoanelor juridice inregistrate si va publica pe site-ul propriu lista acestora si noile valori rezultate, alaturi de valoarea veche.
Astfel, publicarea in Monitorul Oficial a modificarii valorii capitalului social si a valorii actiunilor nu este necesara. Toate sumele in moneda veche prevazute in actele normative emise anterior datei de 1 iulie 2005 se inlocuiesc cu sumele in moneda noua, prin impartirea la 10.000.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.