In Raportul trimestrial asupra inflatiei, publicat ieri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a inserat si un capitol referitor la evolutia cursului de schimb in urmatoarea perioada. "Sporirea sezoniera a remiterilor din strainatate ale nerezidentilor", ca si dinamica ridicata a investitiilor directe si de portofoliu sunt vazute, aici, ca "influente divergente" ce vor modifica traiectoria ratei de schimb. Altfel spus, de cate ori romanii plecati in strainatate vor trimite masiv bani acasa ori vreo investitie directa isi va face resimtit impactul semnificativ, cursul de schimb se va destabiliza, indicand aprecieri sau deprecieri bruste ale valutelor in raport cu leul romanesc.

Euro, cea mai sensibila valuta

in general, romanii plecati la munca in strainatate sunt platiti in euro, iar dolarul este "legat" de moneda unica europeana prin alte resorturi, astfel ca influentele amintite de BNR se vor exercita mai mult asupra cursului leu/euro. Dragos Cabat, vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiari - CFA Romania -, ne-a declarat ca este posibil ca fluctuatiile cursului sa ajunga la amplitudini de plus-minus 10%.

"In vacanta de vara, romanii care au muncit in strainatate vin acasa si, pe langa acoperirea cheltuielilor obisnuite cu intretinerea, ei investesc in lucrari de constructii", a remarcat Dragos Cabat, explicand astfel "boom-ul" inregistrat in acest domeniu in 2006.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.