Intr-o luna trebuie sa ne decidem daca sintem de acord cu constructia conductei care duce gazul iranian spre Occident. Pretul este mare, dar avantajele sint pe masura.

Costul pe care va trebui sa-l suporte Romania pentru constructia conductei de gaz care urmeaza sa lege Marea Caspica de Europa Occidentala (proiectul Nabuco) este de circa 800 de milioane de euro, a declarat ieri ministrul Economiei, Codrut Seres. Costul total al conductei, care va traversa cinci tari, este estimat la 4,6 miliarde de euro. "Transgaz (compania romaneasca de transport a gazelor -n.r.) va trebui sa investeasca, in medie, 40 de milioane de euro pe an, in urmatorii cinci ani" a spus Seres. Din totalul sumelor suportate de catre Transgaz, 30% vor fi asigurate din fonduri proprii, iar 70% din imprumuturi. In ultimul caz, Seres spune ca Guvernul va analiza acordarea de garantii de stat pentru imprumuturile ce vor fi contractate de Transgaz.

Romania trebuie sa se decida daca este de acord cu constructia gazoductului pina in martie, cind, in Turcia, va avea loc analiza proiectului, care va fi facuta de companiile din tarile pe care urmeaza sa le traverseze conducta.

Pretul gazelor ar urma sa scada

Proiectul este foarte important pentru noi pentru ca mai reduce din dependenta pe care o are tara noastra fata de gazul rusesc. Consumul nostru este de circa 17 miliarde de metri cubi de gaz pe an, dintre care aproape o treime (cinci miliarde) ii importam din Rusia. Un alt avantaj ar fi un pret mai mic pentru gaz, pentru ca prin gazoduct va circula spre Occident gaz din Iran, a doua tara din lume din punct de vedere al rezerve-lor. Si, in fine, sudul tarii, inclusiv Bucurestiul, nu va mai avea probleme cu distributia de gaze. Conducta ar urma sa plece din Turcia si sa se termine in Austria.

Ea are o lungime totala de 2.841 de kilometri, 475 de kilometri urmind sa fie amplasati pe teritoriul Romaniei. Constructia ar urma sa inceapa in 2006.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.