Business13 Iunie 2006

Lectura de un minut

Pe termen mediu, pretul petrolului ar putea scadea la 40 de dolari barilul, in contextul avansului productiei, a declarat recent directorul executiv al BP, John Browne, citat de Reuters. Reducerea cotatiei ar avea toate sansele sa se mentina si pe termen lung, a mai subliniat acesta. "Este foarte probabil ca pretul titeiului sa varieze in jurul nivelului de 40 dolari pe baril, pe termen mediu. Pe termen lung, ar putea scadea pana la 25-30 de dolari", apreciaza Browne.

Oficialul BP a declarat ca noi campuri petroliere sunt descoperite, de exemplu, in apropierea Marii Caspice, in vreme ce Africa de Vest si Rusia dispun de rezerve imense.

O contributie importanta la evolutia pozitiva a preturilor o va avea si dezvoltarea tehnologiei, care in numai cativa ani se estimeaza ca va contribui substantial la majorarea cantitatii de petrol extrase. "In trecut, obtineam 20-30%, la momentul actual, poate 40-45%. Nu vad niciun motiv pentru care sa nu putem obtine 50% sau 60%", a precizat Browne. El apreciaza ca este dificil de estimat procentajul de energie care va proveni din surse regenerabile, dar consumatorii europeni vor avea o influenta determinanta in acest sens.

"Consumatorii sunt dispusi sa plateasca pentru protectia mediului. Din ce in ce mai multi europeni utilizeaza energie nepoluanta, in pofida pretului mai ridicat", a mai precizat Browne.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.