Rata inflatia in Zimbawe, deja cea mai mare din lume, a atins in luna mai 2006 un nou record, de 1.193,5% comparativ cu luna mai 2005, a anuntat sambata Biroul Central de Statistica din aceasta tara africana, citat de Rompres. La aceasta inflatie record au contribuit majorari de pana la 11.000 procente inregistrate la cheltuielile medicale si de 5.000% la serviciile postale, precum si cresterile pentru transport, apa si electricitate.

Potrivit economistilor cresterea de 28% a inflatiei, inregistrata in luna mai 2006 comparativ cu luna precedenta, a fost mai mare decat cele mai pesimiste previziuni, venind sa contrazica prevederile guvernului. Mai mult, specialistii din domeniu preconizeaza pentru sfarsitul anului 2006 o inflatie de 2.000%.

Economia acestei tari a intrat in colaps 2000, cand guvernul de la Harare a inceput sa nationalizeze mii de ferme ale albilor din fosta Rhodesie pentru a le redistribui catre populatia de culoare, o decizie care a afectat grav sectorul agricol. in plus, Zimbawe a avut de suferit si de pe urma secetei.

80% rata somajului

Productia de tutun, principala sursa devaluta a acestui stat, a a scazut cu 75%, de la inceperea programelor agresive de reforma a terenurilor. Toate sectoarele economiei au fost lovite de turbulentele politice si de lipsa de fonduri.

Rata somajului este estimata la 80%, alimentand un exod de circa patru milioane de persoane, dintr-o populatie totala de 16 milioane, care isi cauta de lucru in tarile africane vecine, in Europa si America de Nord. Costul unei paini pe piata neagra a ajuns la 120.000 dolari Zimbabwe (1,19 dolari SUA), acest produs nu mai poate fi obtinut la pretul subventionat de stat, respectiv 80.000 dolari Zimbabwe (0,79 dolari SUA).

Potrivit estimarilor guvernului, cel putin 3.000 persoane mor saptamanal din cauza SIDA si a altor boli, din cauza pretului ridicat al serviciilor medicale. Spitalele de stat sunt dezorganizate din cauza lipsei de personal, echipament si medicamente. Medicii privati percep taxe de patru milioane dolari Zimbabwe (39 dolari SUA) pentru o consultatie, mai mult decat castiga o persoana obisnuita intr-o luna.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.