Imprumuturile in valuta au depasit, anul trecut, 250.000 de miliarde de lei, in timp ce creditele in lei s-au cifrat putin peste 160.000 de miliarde de lei * Desi au sporit cu 70%, restantele la imprumuturile in valuta se situeaza la jumatatea celor aferente creditelor in lei
Imprumuturile in valuta au crescut, anul trecut, cu aproape 50%, in timp ce finantarile in lei s-au majorat cu putin peste 20%, ponderea devizelor straine depasind, la sfarsitul lunii decembrie, 60% din totalul creditelor din sistemul bancar. Potrivit raportului lunar privind comportamentul financiar al populatiei si agentilor economici publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru luna decembrie, soldul imprumuturilor in valuta s-a ridicat anul trecut la 252.452 miliarde de lei, iar creditele in lei au totalizat 161.679 miliarde de lei. Segmentele de finantare cu dinamica superioara au consemnat, totodata, si o crestere mai accentuata a sumelor restante. Astfel, restantele la imprumuturile in valuta au sporit cu 70%, dar ca pondere se situeaza la jumatatea celor aferente creditelor in lei. Finantarile in moneda nationala au avut o cautare mai mare pentru termenele medii si lungi, unde soldul de la sfarsitul anului trecut a depasit cu 32% nivelul din decembrie 2003, atingand 80.112 miliarde de lei. La fel ca in cazul creditelor in valuta, dinamica imprumuturilor in lei pe termen mediu si lung a fost depasita de cea a restantelor din aceasta categorie, care au atins 560 de miliarde de lei, in crestere cu 143%.

Datele culese de banca centrala releva, pentru 2004, credite ipotecare in valoare de 33.339 miliarde de lei (850 de milioane de euro). Ponderea covarsitoare, de aproape 90%, este detinuta de imprumuturile ipotecare in valuta, cu un total de 29.744 miliarde de lei. Moneda nationala detine suprematia la nivelul finantarilor pentru consum. Imprumuturile acordate persoanelor fizice, in afara celor ipotecare, totalizeaza 78.661 miliarde de lei (2 miliarde de euro), din care 70% sunt denominate in lei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.