Cele cinci companii ale grupului au avut, cumulat, pierderi. Cauzele: preturile mici de pe piata, costurile mari si banii platiti pentru procese pierdute, incepute inainte de privatizare

Mittal Steel Galati (noua denumire a combinatului siderurgic Sidex), principala societate detinuta in Romania de grupul indian Mittal Steel, a inregistrat, in 2005, pierderi de 109 milioane RON, dupa ce in anul precedent avusese un profit de 1,3 miliarde RON.

Potrivit directorului de operatiuni al companiei, Hans Ludwig Rosenstock, principalele cauze ale pierderilor au fost situatia de pe piata mondiala a otelului, caracterizata de o scadere a preturilor si de o crestere a costurilor materiilor prime, dar si unele cheltuieli "exceptionale" facute de companie pentru a onora obligatii asumate de combinat inainte de privatizare. "2004 a fost un an exceptional, dar 2005 nu a fost la fel de bun. Oferta de pe piata a fost mai mare decit cererea, ceea ce a condus la scaderea preturilor. Am redus si noi productia. Am realizat ca, in 2004, clientii nostri si-au facut stocuri pentru a se proteja de eventualele cresteri de preturi. Au cumparat mai mult decit aveau nevoie si de aceea, in 2005, au scazut comenzile noi", a explicat Rosenstock.

In plus, oficialul a mai spus ca, din cauza cresterii de preturi la materii prime cu procente de pina la 70% (gaz, electricitate, transport, minereu de fier, etc.), costurile totale pe tona de otel au crescut cu 100 de dolari. Asta in timp ce preturile la otel au scazut si ele pe piata mondiala cu 150-200 de dolari pe tona.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.