Cu cat creste importanta prezentei in Europa Centrala si de Est, cu atat marile grupuri bancare simt nevoia de a coordona separat activitatile in regiune. Modelul Raiffeisen ar putea fi urmat si de Erste. Masurile de precautie luate la toate privatizarile din zona se repeta acum la BCR

Actiunile cumparate de Erste Bank la BCR vor putea fi transferate de banca austriaca, in termen de trei ani de la finalizarea privatizarii, doar catre o societate aflata sub controlul sau exclusiv. Prevederea este inclusa intr-un proiect de lege aprobat de Guvern, care cuprinde mai multe masuri pentru privatizarea celei mai mari banci din tara.

Transferul de actiuni poate avea loc doar daca isi va da acordul si Banca Nationala. Erste va garanta obligatiile noii societati, iar aceasta din urma trebuie sa respecte toate clauzele contractului de vanzare-cumparare incheiat pentru BCR. In plus, proiectul de lege prevede ca daca Erste va pierde controlul exclusiv asupra noului actionar al BCR inainte de expirarea celor trei ani de la finalizarea privatizarii, va trebui sa redobandeasca actiunile instrainate sau acestea sa fie transferate catre alte societati controlate de Erste.

"Prevederea referitoare la un posibil transfer de actiuni intre Erste si o companie asupra careia sa detina control exclusiv a fost inclusa in proiectul de act normativ la solicitarea Erste Bank si urmeaza o procedura standard implementata la toate tranzactiile pe care le-am perfectat in Europa Centrala", ne-a declarat Michael Mauritz, purtatorul de cuvant al Erste Bank. Banca austriaca doreste sa poata transfera cele 61,88% din actiunile BCR unei alte companii, daca in viitor se va pune problema reorganizarii operatiunilor. "Prevederea din actul normativ vizeaza posibilitatea ca toate subsidiarele din Europa Centrala si de Est sa fie grupate intr-un holding, separat de operatiunile de pe piata austriaca. Pentru moment, nu exista planuri de infiintare a unui astfel de holding", spune Mauritz.

Capital

Sursa: CapitalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.