Aprilie a adus o usoara crestere a castigului salarial mediu net, acesta ajungand la 839 lei, mai mare cu 1,3% fata de luna precedenta, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS)

Castigul salarial mediu net a fost in luna aprilie de 839 lei, mai mare cu 1,3% fata de luna precedenta, in timp ce salariul mediu brut a fost de 1120 lei. Potrivit INS cresterea castigului salarial a fost determinata in principal de plata primelor lunare sau ocazionale (sarbatorile de Paste) si a realizarilor de productie.

Cele mai mari cresteri de salariu in in activitatile anexe si auxiliare de transport, precum si in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, salariul in aceste sectoare fiind mai mare cu peste 20%. In acelasi timp, salariile din transporturi, sivicultura si prelucrarea lemnului au crescut cu un procent intre 10-20%, posta si telecomunicatiile, activitatile de asigurare si industria miniera inregistrand o crestere cuprinsa intre 5-10%.

Au fost si salariati care au primit in luna aprilie mai putini bani. Astfel, in industria textila, a prelucrarii titeiului sau a productiei de mobilier salariul mediu net a scazut in aprilie, in principal ca urmare a primelor acordate in luna martie.

Sistemul bancar ramane in frunte

Potrivit datelor INS cei mai bine platiti angajati raman in continuare cei din domeniul bancar, care castiga in medie 2558 de lei. Ei sunt urmati de cei din industria tutunului (1926 lei) si de cei din transporturile aeriene (1905 lei). La polul opus se situeaza fabricarea articolelor de imbracaminte, unde salariul mediu net este de 473 de lei, cei din sectorul tabacirii si finisarii pieilor (483 lei) si cei din industria prelucrarii lemnului (490 lei).

In ceea ce priveste somajul, acesta sa redus ca urmare a angajarii a 7700 noi salariati in luna aprilie, efectivul total al salariatilor din economie ajngand la 4,58 milioane. Potrivit INS, cresteri ale numarului de salariati s-au inregistrat in agricultura, constructii, tranzactii imobiliare si administratie publica in timp ce numarul salariatilor din industria de masini si aparate electrice, productia de mobilier si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa a inregistrat scaderi.

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.