NOI STIMULENTE

Locomotiva pietei asigurarilor va prinde viteza imediat ce polita auto Carte Verde va deveni obligatorie pentru toti posesorii de autovehicule. Incepi nd de la anul, devin obligatorii si asigura rile de locuinte. Contributii semnificative la cresterea pietei asigurarilor isi vor adjudeca inclusiv segmentele de pensii si asigurari de sanatate. Astfel, in 2007, pilonul III al sistemului de pensii, respectiv pensiile facultative, va incepe sa functioneze, iar legea asigurarilor voluntare de sanatate va avea toate sansele sa se laude cu norme metodologice clare, astfel incit piata de profil sa inceapa sa exploateze potentialul despre care, pina acum, doar s-a vorbit.

UN DEBUT BUN

Inceputul este promitator. La sfirsitul primului trimestru al acestui an, volumul primelor brute subscrise a fost de 1,58 miliarde lei, adica aproximativ 446 milioane euro. „Rezultatele din primele trei luni reprezinta peste 35% din intregul volum inregistrat la nivelul pietei in anul 2005. Politele de viata au adus venituri din prime de 280,7 milioane de lei. Practic, peste 82% din volumul total provin din contracte de asigurari generale", a declarat Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Potrivit datelor preliminare ale supraveghetorului pietei, numarul politelor in vigoare la sfirsitul primului trimestru se ridica la 12,3 milioane, din care peste 57% erau contracte de asigurari generale. In 2005, companiile de profil au subscris prime de asigurare in valoare de aproape 1,2 miliarde euro. „In moneda europeana, piata interna a consemnat o crestere de peste 40%. Pe de alta parte, ponderea primelor subscrise in PIB a crescut la 1,54%, fata de 1,46% in 2004. Densitatea asigurarilor a avansat, in termeni reali, cu 17,4%, pina la 204 lei/locuitor, respectiv circa 57 euro", a mai declarat Nicolae Crisan, in cadrul Forumului Interna- tional de Asigurare - Reasigurare.

ASIGURARILE OBLIGATORII SI PENSIILE, PUNCTELE FORTE

De departe insa, asigurarea obligatorie a locuintelor si pensiile facultative, precum si cele obligatorii administrate privat, promit cele mai spectaculoase incasari de prime. In acest context, asigurarile auto, cele care de ani buni domina net piata de profil, au mari sanse sa piarda din pondere. Astfel, deja celebra Companie de Reasigurare Impotriva Dezastrelor (CRID), societatea care va asigura managementul programului national de asigurare obligatorie a locuintelor, ar putea fi infiint ata pina la sfirsitul lunii august. „Potrivit memorandumului incheiat in luna aprilie, legea trebuie sa intre in vigoare la inceputul anului 2007", a spus Radu Mircea Popescu, consilierul Ministrului Administratiei si Internelor. CRID va fi formata din societati autorizate de catre CSA si va incasa primele de asigurare pentru fiecare locuinta din Romånia. Valoarea maxima garantata va fi de 20.000 de euro, careia ii revine o prima anuala de 20 de euro. In curind, va fi definitivata si componenta Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private care urmeaza sa administreze cel putin doua miliarde de euro in primul an, potrivit estimarilor oficiale. Mai mult, aceasta suma, care revine pensiilor obligatorii administrate privat, cumulata cu contributiile la sistemul de pensii facultative, va umfla semnificativ conturile pietei asigura rilor, acestea avind sanse sa atinga 2 miliarde de euro mult mai repede decit i-a trebuit pina sa ajunga la un miliard de euro.

Perspective in cifre

Privite cu luciditate, oportunitatile clare de dezvoltare a pietei asigurarilor, indica posibilitatea ca aceasta din urma sa ajunga, intr-un interval mediu de timp, la volume impresionante. Presedintele CSA, Nicolae Crisan, a declarat pentru „Prezent" ca in 2010 nu ar fi deloc exclus ca aceasta industrie sa se cifreze la 4–5 miliarde de euro. De unde acesti bani? Iata si explicatiile:

1. Odata cu intrarea in UE, Romånia va beneficia de fonduri de asistenta pentru toate lucrarile de infrastructura. Acestea presupun existenta a tuturor componentelor de asigurari: raspundere civila fata de terti, transport, executie.

2. Asigurarile de raspundere civila vor fi obligatorii si pentru operatorii turistici, hotelieri spre exemplu, la fel cum diviziile din transportul public (CFR, METROREX, RATB) vor fi nevoite sa incheie asigurari inclusiv pentru calatori.

3. Unificarea politei Carte Verde cu cea de raspundere civila auto (RCA), si instituirea acesteia ca asigurare obligatorie pentru toti posesorii de autovehicule, va spori considerabil primele brute subscrise de societatile care vind asigurari auto.

4. In urmatorii cinci ani, segmentul asigura- rilor voluntare de sanatate ar putea cumula un volum de 20–30 milioane de euro.

5. Pensiile obligatorii administrate privat pot acumula, doar in primul an de functionare, circa 2 miliarde de euro.

6. Asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea stringe, anual, peste 150 milioane euro.