Integrarea in Uniunea Europeana va prinde Romania nepregatita daca nu va reusi sa-si consolideze sectorul financiar, sa atraga mai multe investitii straine si sa stabileasca un echilibru macroeconomic, a spus reprezentantul Bancii Mondiale in Romania, Owaise Saadat, la forumul Emerging Europe, ce se desfasoara la Bucuresti.

'Petrecerea s-a terminat. Romania va trebui sa poata face fata presiunilor competitive ale pietei unice. Pentru aceasta sunt necesare o stabilitate macroeconomica si un sistem bancar stabil, dar si imbunatatirea politicilor publice', a afirmat Owaise Saadat.

La randul sau, Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, s-a declarat convins ca Romania va adera la Uniunea Europeana in 2007, dar a amintit de necesitatea atragerii de resurse pentru a sustine dezvoltarea Romaniei.

'Nu exista nici o regiune care sa traiasca izolat. Romania trebuie sa beneficieze de acest lucru. Este, insa, foarte important cum va cheltui resursele acordate si, in acest sens, este necesar un efort in special din partea industriei financiare, care sa intermedieze aceste sume', a spus directorul pentru institutii financiare al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Kurt Geiger.

Acesta a subliniat importanta concentrarii Romaniei pe dezvoltare, spre deosebire de autosufiecienta din Uniunea Europeana.

In opinia presedintelui executiv al BCR, Nicolae Danila, Romania va beneficia de pe urma cresterii investitiilor in zona, fiind tara care a atras in anul 2004 mai multe investitii straine decat regiunea central si est europeana per total.

'Problema nu o reprezinta banii, avem finantare. Important este sa stim cum sa cheltuim acesti bani in mod eficient', a explicat reprezentantul BCR.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.