Producatorul european de otel Arcelor si-a manifestat la finalul saptamanii trecute intentia de a fuziona cu producatorul rus Severstal pentru a contracara o preluare ostila din partea Mittal. Insa gigantu indian nu renunta asa de usor la planurile sale

Lakshmi Mittal si Alexei Mordashov, presedintii Mittal Steel respectiv Severstal, ar putea sa isi imparta intre ei actiunile grupului Arcelor, actualii actionari ai producatorului cu sediul in Luxemburg urmand sa detina o cota minoritara in cadrul concernului global. Aceasta posibilitate a aparut in urma concesiei facute de Mittal Steel, care ar accepta si un pachet minoritar in cadrul Arcelor.

Directorul executiv al Mittal Steel Europa, Roeland Baan, a declarat pentru editia germana a publicatiei Financial Times, ca Mittal nu va mai majora oferta sa de preluare pentru Arcelor, ultima propunere fiind in valoare de 25,8 miliarde de euro. In schimb, Mittal Steel ar accepta un pachet de actiuni care sa nu ii ofere majoritatea in cadrul Arcelor, fiind de acord sa imparta participatia cu grupul rus Severstal decat sa nu obtina nimic. "In final am putea sa detinem foarte bine 40% din actiunile unui grup format din Arcelor si Severstal. Mittal si Mordashov ar fi astfel cei mai importanti actionari", a declarat Roeland Baan.

Fuziunea dintre Arcelor si Severstal ar valora 13 miliarde de euro, Arcelor urmand sa dobandeasca controlul asupra activelor Severstal si sa primeasca si 1,25 miliarde de euro. In schimb Alexei Mordashov, actualul proprietar al grupului rus Severstal, ar detine 32% din actiunile noului grup. Mordashov a declarat ca nu detine fondurile necesare majorarii participatiei sale pana la 45%, procentul de 32% fiind sub pragul de 33,33%, care daca este detinut de catre un investitor il obliga pe aceasta din urm sa lanseze o oferta de preluare a pachetului majoritar.

O combinatie intre Arcelor si Severstal ar crea cel mai mare producator de otel din lume, zadarnicind astfel planurile lui Lakshmi Mittal de a detine cea mai mare cota din piata mondiala a otelului. Actionarii Arcelor se vor pronunta asupra possibilei fuziuni cu grupul rus la finele lunii iunie in cadrul unei intruniri extraordinare.

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.