Din cauza neregulilor gasite in cazul unor proiecte SAPARD, peste 1,4 milioane de euro se vor intoarce la agentie. De asemenea, ministrul Agriculturii a semnalat implicarea Agentiei Nationale pentru Consultanta Agricola in alegeri.

Ministerul Agriculturii are de recuperat peste 1,4 milioane de euro de la beneficiarii programelor SAPARD, sustine ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. "In momentul de fata, sintem semnalati de Curtea de Conturi ca avem cheltuieli de peste 1,4 milioane de euro, bani ce trebuie recuperati de la diversi oameni de la firmele care au beneficiat de programele SAPARD", a declarat Flutur.

Potrivit acestuia, unele nereguli semnalate la firmele la care a facut referire reprezinta achizitionarea de utilaje second hand cu bani de la SAPARD. Aceasta in conditiile in care, conform Regulamentului Programului, firmele declarate eligibile nu pot cumpara cu fonduri comunitare decit utilaje noi. Comisia care se va ocupa de anchetarea acestor cazuri va fi alcatuita din oficiali europeni, care vor analiza conflictul de interese, potrivit ministrului. Printre firmele vizate se afla si una din Maramures, insa la ora actuala nu exista o lista finalizata a datornicilor.

ANCA a facut politica

In ceea ce priveste activitatea Agentiei Nationale de Consultanta Agricola (ANCA), ministrul de resort a semnalat implicarea ei in campania electorala. "S-a incercat ascunderea agentiilor la adminis-tratiile judetene, pentru ca acestea nu dadeau randament, ci faceau pliante electorale", a spus ministrul Agriculturii. De curind, Agentia regionala de consultanta agricola a fost trecuta din subordinea administratiei judetene in cea a agentiei-mama. "Am facut acest lucru deoarece acolo s-a incercat din nou o gaselnita, anume sa le ascunda la administratia judeteana", spune Flutur.

Potrivit acestuia, reorganizarea ANCA vine atit in sprijinul popularizarii programelor SAPARD, cit si a celorlalte programe. Ministrul spune ca orice greseala ce va fi semnalata va fi pedepsita indiferent de ce natura va fi ea.

Fonduri SAPARD majorate

Comisia Europeana a indexat saptamina trecuta alocarile anuale ale Programului SAPARD pentru anii 2005 si 2006 cu 16,5 milioane de euro pentru fiecare din cei doi ani. Astfel, contributia comunitara se ridica la 175,2 milioane de euro pe an.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.