Compania turca Efes Breweries International (EBI) va vinde catre Inbev intreaga sa participatie, de 49,99%, la fabrica de bere Interbrew Efes Brewery Ploiesti, pentru o suma estimata la 20,79 milioane de dolari, a anuntat EBI. Fabrica este o societate mixta la care InBev si Efes detine cote egale de capital.

In cadrul tranzactiei, actionarul majoritar al EBI, Anadolu Efes Biracilik ve Malt Sanayii, va transfera Inbev 0,01% din actiunile fabricii din Ploiesti. Vanzarea titlurilor va fi finalizata in scurt timp, potrivit unui comunicat al EBI.

Fabrica de bere de la Ploiesti, care produce marcile Efes si Caraiman, a devenit operationala in anul 1998, investitia fiind realizata de EBI. Afacerea a fost restructurata in anul 2000, devenind o companie mixta, prin cedarea a 50% din actiuni catre InBev, in baza unui acord privind colaborarea pe partea de productie. Productia realizata la Ploiesti a generat, in anul 2005, 4% din veniturile Efes Breweries.

In primul trimestru al acestui an, vanzarile EFI in Romania au reprezentat 7% din volumul total vandut de companie, de 1,6 milioane de hectolitri. Totodata, veniturile de pe piata romaneasca au avut o contributie de 3% in venitul total al grupului, de 86,8 milioane de dolari. Profitul brut al EBI, prezenta pe piata din Rusia, Kazahstan, Serbia si Muntenegru, Romania si Moldova, a fost de 38,1 milioane de dolari in primele trei luni ale anului, in crestere cu 9% fata de perioada similara a anului 2005.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.