Actiunile Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), care vor ramane la stat dupa finalizarea procesului de privatizare, vor fi vandute pe Bursa. Masura aprobata de Guvern permite statului sa vanda restul de actiuni ramase, prin metode specifice pietelor reglementare.

Vanzarea partiala sau in intregime, prin oferta publica de vanzare pe piata interna si/sau externa de capital, este adresata si actionarilor existenti, transmite Mediafax. Un pachet de 69,9% din actiuni urmeaza sa fie vandut de Guvern unei institutii financiar-bancare internationale sau unui consortiu din care face parte cel putin o institutie financiar-bancara internationala. Pachetul include si cota de 9,9% din actiuni care revine Fondului Proprietatea.

Contravaloarea pachetului va fi transferata Fondului dupa vanzare. Salariatii CEC si pensionarii care au avut ultimul loc de munca la CEC pot cumpara un numar de 5% din capitalul social. Procedura de privatizare are trei etape. Pentru inceput vor fi depuse oferte preliminare neangajante, urmate de oferte finale angajante. In ultima etapa, investitorii vor avea posibilitatea sa depuna oferte prin care sa fie maximizat pretul de vanzare. Primele doua oferte se califica pentru etapa finala.

In cazul in care investitorul de pe pozitia a treia are un punctaj de 10% sau mai putin sub prima oferta, pot exista trei competitori. National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen figureaza pe lista investitorilor interesati de actiunile CEC. Printre investitori s-a aflat si grupul austriac Erste Bank, care a castigat intre timp privatizarea BCR.

Guvernul are dreptul sa decida in orice moment suspendarea sau intreruperea procesului de privatizare a CEC, in raport cu circumstantele economice si politice nationale sau internationale, cu interesul manifestat de potentialii cumparatori ori tinandu-se cont de alte conditii care ar putea influenta negativ rezultatele procesului de vanzare. Acesta nu va fi considerat raspunzator pentru suspendare si nu i vor putea solicita despagubiri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.