Reprezentantii bancilor au cerut sprijinul celorlalte organisme ale statului in procesul de tintire a inflatiei, in conditiile in care Banca Nationala a Romaniei nu poate lupta singura cu procesul inflationist.

"Atata timp cat BNR este lasata sa lupte singura impotriva inflatiei este posibil sa nu avem succes. Trebuie sa facem un program clar de cereri pe care sa-l prezentam Executivului si Ministerului Finantelor in
acest sens", a declarat, citat de Rompres, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, cu ocazia unei mese rotunde dedicate modului in care va evolua inflatia dupa aderare.

Economistul Daniel Daianu a spus ca este foarte greu de realizat o proiectie clara asupra inflatiei dupa 2008 din moment ce nu exista o programare bugetara multianuala. "Trebuie spus ca, daca nu vom realiza si cresteri importante de productivitate, ne vom trezi in situatia cresterii deficitelor externe, a deprecierii leului greu, ceea ce va provoca probleme importante pentru tintirea inflatiei", a explicat Daianu.

Presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila, a sus ca Romania risca sa piarda fonduri europene daca nu reuseste sa propuna proiecte viabile de cheltuire a acestor sume. Acesta a evidentiat si rolul important pe care piata de capital ar trebui sa-l joace in cresterea economica.

Presedintele CA Bancpost, Mihai Bogza, a propus rambursarea anticipata a unei parti din datoria externa pentru a ajuta BNR, care are costuri de sterilizare importante, si ar face mai usoara lupta impotriva inflatiei. Acesta a acuzat si absenta statului de pe piata titlurilor, ceea ce dauneaza economiei.

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a spus ca Romania a trecut foate repede de la absenta capitalurilor la exces de intrari de capital, costurile de sterilizare crescand semnificativ. In atingerea obiectivului de dezinflatie graduala, guvernatorul a precizat ca BNR pune accent pe mentinerea tintei de dezinflatie, dar a mentionat ca Romania are ani buni de recuperat in lupta contra inflatiei, anuntand ca vor urma intalniri intre reprezentantii BNR si ce ai Guvernului pentru stabilirea unei tinte de inflatie.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.