Libertatea de circulatie salta nivelul de trai in fostele state comuniste. Banii emigrantilor sint sursa de capital in Estul Europei

Raportul anual al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda o atentie deosebita importantei banilor trimisi acasa de muncitorii din strainatate in statele in tranzitie pentru stabilitatea financiara si cresterea economica din aceste state. Sumele, de ordinul miliardelor de dolari, depasesc in unele cazuri valoarea investitiilor straine directe. In topul beneficiarilor se gasesc vecinii moldoveni, care exporta forta de munca in echivalentul a 27,1% din Produsul Intern Brut.

Mina de aur pentru tarile sarace

Raportul BERD arata ca transferurile financiare joaca un rol esential in cresterea nivelului de trai din statele sarace si explica in parte boom-ul importurilor din unele dintre acestea. Locul intii in acest clasament al remiterilor financiare raportat la PIB il ocupa Republica Moldova, unde veniturile din strainatate au insumat anul trecut echivalentul a 27,1% din Produsul Intern Brut. Aceasta este urmata de Serbia si Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Albania si Tadjikistan, unde sumele depasesc 10% din PIB. In aceste tari, salariile din strainatate au depasit de trei sau patru ori fluxul investitiilor straine directe. Pe de alta parte, in cazul statelor care au aderat recent la Uniunea Europeana, veniturile din strainatate reprezinta sub 2% din Produsul Intern Brut, in ciuda faptului ca forta de munca poate migra mult mai liber inspre Europa de Vest.

In urma realizarii unui sondaj realizat de BERD in rindul a 600 de mici firme, a rezultat ca doar un sfert dintre acestea au beneficiat de remiteri din strainatate, iar jumatate dintre ele au folosit banii pentru a initia afacerea sau ca si capital de lucru. De regula, intreprinderile care au avut acces la aceste remiteri si-au acoperit pe aceasta cale circa 40% din costul de demarare a afacerii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.