China a luat locul Statelor Unite si a devenit principalul partener comercial al Japoniei, in 2004, potrivit cifrelor publicate de Ministerul japonez de Finante, transmite BBC.
Activitatea comerciala cu China a reprezentat 20,1 la suta din volumul schimburilor comerciale ale Japoniei, comparativ cu 18,6 la suta, in cazul Statelor Unite. In 2003, Statele Unite ocupau primul loc pe lista partenerilor comerciali ai Japoniei, cu o cota de 20,5 la suta, fiind urmate de China, cu 19,2 la suta.
Schimbarea subliniaza importanta din ce in ce mai mare a Chinei ca putere economica. In 2004, schimburile comerciale dintre Japonia si China (si Hong Kong) au totalizat 22.201 miliarde de yeni (aproape 215 miliarde de dolari). Este cea mai mare valoare a schimburilor comerciale dintre cele doua tari, din 1947 (cand au demarat relatiile de acest fel) si pana in prezent. Valoarea schimburilor comerciale dintre Japonia si Statele Unite a fost, in 2004, de 20.479 miliarde de yeni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.