Deficitul de cont curent pentru anul trecut s-ar putea situa la 6,5% din Produsul Intern Brut, in conditiile in care cheltuielile publice s-au "umflat" in mod nejustificat, a apreciat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu. Deficitul de cont curent era estimat anterior la aproximativ 6% din PIB in 2004, dupa ce in 2003 s-a situat la 5,7% din PIB. Premierul a adaugat ca rata de crestere economica inregistrata anul trecut a fost una "nesanatoasa", existand riscuri de supraincalzire.

Printre evolutiile pozitive din 2004, Tariceanu a mentionat anul agricol exceptional, care nu va reusi insa sa contrabalanseze efectele majorarii arieratelor. In plus, majorarile salariale adoptate de fostul Guvern se vor reflecta in avansul importurilor, cu impact asupra deficitului comercial. Totodata, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, cei ai Ministerului Economiei si Comertului si cei ai Bancii Nationale Romane lucreaza in aceste zile cu delegatia Fondului Monetar International pentru a gasi masurile potrivite pentru a contracara toate efectele negative mentionate. "Vom negocia o tinta de deficit bugetar situata mult sub media de 3% admisa in Uniunea Europeana", a subliniat seful Executivului. Acesta a adaugat ca, in 2004, s-au suprapus in mod nefericit doua obiective. Acestea sunt incheierea negocierilor cu Uniunea Europeana, respectiv alegerile generale, explicand ca, daca primul obiectiv presupune un ritm al reformelor deloc agreabil, cel de-al doilea este extrem de costisitor.

Sursa: Realitatearomaneasca.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.