Ambasadorul SUA in Romania, Jack Dyer Crouch II, si-a spus ieri, in cadrul unui seminar, parerea cu privire la cateva probleme importante, cum ar fi reforma Codului Muncii si dezvoltarea IMM-urilor.
In ceea ce priveste Codul Muncii, ambasadorul sustine ca majoritatea IMM-urilor nu il pot respecta pentru ca rapoartele si contabilitatea sunt prea complicate, iar daca apare inspectorul prefera sa plateasca o amenda sau sa dea "spaga si sa accepte acest lucru".

Guvernul trebuie sa revizuiasca Codul Muncii prin reducerea birocratiei si introducerea unor solutii simple, electronice, este de parere ambasadorul american. Cat despre marile companii, ambasadorul SUA a aratat ca li se cere sa angajeze "scribi" pentru a scrie de mana date in registrele de tip "secolul XIX", iar tinerea unor evidente electronice nu este permisa, ceea ce inseamna o crestere cu 1% a costurilor de afaceri in Romania.
Diplomatul a vorbit si despre reforma administrativa necesara pentru dezvoltarea IMM-urilor, afirmand ca birocratia si coruptia pentru obtinerea licentelor trebuie reduse, aceste masuri permitand intrarea "celor mici" pe piata.

"De ce trebuie cineva sa mearga la trei ghisee diferite la o banca pentru a depune sau retrage bani?", s-a intrebat ambasadorul, "de ce nu exista servicii multiple la toate ghiseele?".
Referindu-se la companiile straine care vor sa investeasca in Romania, Crouch a subliniat ca acestea nu doresc sa concureze pe o piata ostila, unde vor avea intotdeauna un handicap, pe care nu-l pot controla.
El a salutat recenta introducere a cotei unice de impozitare, ca un prim-pas pentru reducerea evaziunii fiscale si incurajarea investitiilor. Diplomatul american a amintit insa si de reducerea datoriilor si anularea arieratelor pentru companii de stat si unele companii "private privilegiate", masuri ce impiedica investitiile directe.

Sursa: Realitatearomaneasca.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.