Romania ar putea intra in zona euro in 2012-2014, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la un seminar financiar. El a mentionat ca Romania ar putea intra in Exchange Rate Mechanism II (ERM II; mecanismul european al ratelor de schimb - n.r.), intre 2010 si 2012.

\"In ciuda disputelor, nu se poate vorbi de adoptarea monedei unice, daca decalajele sunt foarte mari\", a adaugat Isarescu.
Inflatia statelor care doresc sa adopte euro nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5% media ratelor inflatiei din cele mai perfomante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie sa reprezinte maximum 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

In cazul in care Romania va intra prematur in ERM II, va petrece o perioada lunga de timp in acest mecanism, iar in cazul in care intrarea va fi amanata, va scadea motivatia pentru un ritm sustinut al reformelor, a afirmat guvernatorul BNR.

\"Intrarea in ERM II presupune renuntarea la tintirea inflatiei. Tintirea concomitenta a inflatiei si a cursului de schimb este cel putin problematica\", a spus Isarescu.

De asemenea, datoria publica se poate plasa la maximum 60% din PIB, iar cu doi ani inainte de aderarea la zona euro, statele candidate trebuie sa adere la ERM II, demonstrand astfel stabilitatea monedei nationale prin mentinerea variatiei acesteia in cadrul unei marje de 15% fata de o paritate stabilita in raport cu euro. In ceea ce priveste perioada de postaderare la UE, guvernatorul BNR a enumerat patru provocari in cadrul procesului de dezinflatie, si anume presiunile create de miscarea preturilor relative, continuarea corectiilor aplicate preturilor administrate (in special la energie), continuarea expansiunii cererii interne si socuri externe.

\"Ma astept la o crestere permanenta a creditelor. Daca salariile vor continua sa se majoreze, creditele, inclusiv cele de consum, vor avea aceeasi evolutie\", a mai afirmat Isarescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.