Pentru cei mai multi tineri, creditele imobiliare sau ipotecare pentru cumpararea unei locuinte raman inaccesibile, chiar daca este vorba despre o garsoniera confort I intr-un bloc vechi. Motivul? Venitul lor este de trei ori mai mic decat cel cerut de institutiile bancare pentru acest tip de credite.

Scepticism - Revista "Capital" a publicat la jumatatea lunii aprilie un ghid al celor mai avantajoase credite. Potrivit acestuia, HVB Bank si BCR se afla in fruntea institutiilor bancare a caror oferta este cea mai atractiva din piata la capitolul credit ipotecar si imobiliar.

Perioada maxima de creditare la aceste doua banci este de 25 de ani, iar potentialul client trebuie sa vina cu 25% din suma necesara achizitionarii viitoarei case. "HVB Bank cere clientilor sai un venit lunar de opt milioane si jumatate pentru accesarea unui credit imobiliar. La un astfel de venit, nivelul maxim al imprumutului se situeaza la 417 milioane lei, adica 11.950 euro", ne explica Ioana Serbanescu, analist de credite la HVB Bank. Dobanda anuala la creditele in lei practicata de banca pentru primul an este de 6,95%.

La aceasta se adauga un comision de administrare de 0,05% aplicat la soldul descrescator al creditului, a carui achitare se face odata cu rata lunara, practica agreata si de alte institutii bancare. La BCR conditiile de imprumut sunt mai dure. Dobanda este de 13% in primii cinci ani si devine variabila pentru perioada ramasa. "La un salariu de 10.390.000 lei vechi, rata lunara la creditul imobiliar "Caminul" este de 3.630.000 lei. Nivelul maxim al imprumutului este in aceste conditii de 307.670.000 lei vechi, adica 8.874 euro.

Pentru a putea imprumuta 30.000 euro, pe care sa-i restituie in 25 de ani, clientul ar trebui sa aiba un venit de 35 milioane lei vechi pe luna", ne-a lamurit Raluca Filip, analist de credite la BCR.

Creditul nu acopera nici notarul, nici comisioanele

Sumele avansate de banci cu titlu de imprumut nu acopera platile datorate notarului sau comisioanele percepute de banca pentru accesarea creditului. Costurile intocmirii actelor notariale in cazul unei simple garsoniere a carei valoare este de 30.000 euro ajung la 40 mi-lioane de lei.

9.000 de locuinte sociale in trei ani

Proiect Executivul si-a propus ca, in urmatorii trei ani, sa construiasca 9.000 de locuinte sociale care vor fi inchiriate tinerilor cu venituri mici. Costul total al acestui proiect este de 210 milioane euro, iar la finantarea lui vor participa Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei cu 140 milioane euro, bugetele locale cu 35,5 milioane euro si bugetul de stat cu 34,5 milioane euro.


Despre autor:

Compact

Sursa: Compact


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.