13 Mai 2006 , in Business
Luni este ultima zi in care se mai pot depune declaratiile de venit pe anul 2005
Aveti obligatia sa declarati venit (Formularul 200) numai daca in 2005 ati obtinut venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din profesii libere sau venituri comerciale.

Totodata, declaratia mai trebuie completata de persoanele fizice cu venituri din cedarea folosintei bunurilor (inchirieri), din activitati agricole si din transferul titlurilor de valoare. In cazul veniturilor din actiuni, se declara venitul sau pierderea pe intreg portofoliul de titluri tranzactionate anul trecut.

In cazul in care ati avut mai multe categorii de venituri, veti completa in aceeasi declaratie cite o sectiune pentru fiecare tip de venit in parte. De exemplu: pentru un venit din proprietate intelectuala, completati prima sectiune cu subpunctele 1A, 1B, 1C, iar pentru veniturile din transferuri de actiuni, completati o sectiune similara, de mai jos, cu subpunctele 2A, 2B, 2C.

Pentru inceput, completati datele personale, luate din buletin.

Foarte important, daca aveti deschis un cont curent sau un cont de card, completati acolo unde este indicat numele bancii si codul IBAN, astfel primind primi sumele pe care Fiscul le are de returnat direct in acel cont. Asa scapati de coada de la Administratia Financiara si de celebrele programari la Trezorerie.

Apoi treceti la bifarea casutelor in functie de natura veniturilor.

Se trece la punctul B, unde se declara sumele. Daca ati realizat venituri din activitati desfasurate in mod individual cu venitul net determinat in sistem real, declaratia se completeaza in baza evidentelor contabile.

La venitul brut, treceti suma incasata in total, in 2005, in bani sau echivalentul in lei al bunurilor in natura obtinute in urma activitatii de baza si din activitati adiacente.

La cheltuieli deductibile, treceti suma totala cheltuita in scopul realizarii venitului, conform bilantului contabil.

La venitul net, inscrieti suma dintre venitul brut si cheltuielile deductibile. La categoria „Venit net aferent activitatilor cu regim de retinere la sursa", consemnati, daca exista, partea din venitul net pentru care s-au facut plati anticipate retinute la sursa, precum si veniturile obtinute dintr-o asociere cu o persoana juridica. La „pierderea fiscala" se repeta suma dintre venitul brut si cheltuielile deductibile, dar se completeaza doar daca venitul brut este mai mic decit cheltuielile deductibile.

Proprietatea intelectuala

In cazul persoanelor care realizeaza venituri din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate individuala, pentru care venitul net se determina pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, declaratia se completeaza in baza documentelor (adeverinte) eliberate de platitorul de venit.

La venitul brut, se trece suma totala obtinuta din toate sursele pe parcursul anului trecut. La aceasta se adauga si sumele retinute de platitorul venitului in contul platilor anticipate, cu titlul de impozit.

La cheltuieli forfetare, notati suma obtinuta prin aplicarea procentului de 40 la venitul brut.

La ultimul subpunct se trec numai contributiile sociale platite de persoana care face declaratia.

Daca ati realizat venituri din activitati independente intr-o forma de asociere, iar din aceasta nu a luat nastere o persoana juridica, se completeaza numai rubrica „Venit net". In cazul asocierilor cu persoane juridice se completeaza rubricile de venit brut, cheltuieli deductibile si eventual cea privind pierderea fiscala, dupa modelul descris mai sus.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Indrumar pentru completarea declaratiilor de venituri.


Ultima ora din Business pe 9AM