SIF-urile vor dividende, salariatii vor o rentabilitate cat mai mare a actiunilor pe care le detin, iar Erste Bank vrea schimbarea statutului bancii si neamestecul unor persoane fizice straine de activitatea BCR in viitorul actionariat al bancii. Clarificarile trebuie facute pana pe 21 iunie.

Cand a semnat cu AVAS acordul de cumparare a celor 61,88% din actiunile BCR, Erste Bank avea toate hartiutele si planurile de viitor puse intr-o ordine tipic nemteasca (austriaca, in cazul lor). Apropierea termenului la care vor trebui sa verse cele 3,75 de miliarde de euro in contul escrow al unei banci londoneze creaza insa ceva tensiuni in piata. Actionarii minoritari, SIF-urile si salariatii, care detin 8% din actiunile bancii, au si ei ceva de spus si nu vor sa renunte de bunavoie la facilitatile detinute.

Pentru a rezolva problema salariatilor, reprezentantii Erste Bank au trimis o scrisoare angajatilor, prin care le ofera posibilitatea sa-si vanda actiunile fie contra cash, fie sa faca reconversia acestora in titluri Erste, institutie cotata pe bursele din Praga si Viena. Decizia ar trebui luata in trimestrul trei al anului in curs. Angajatii ar dori acelasi pret pe actiune, de 7,65 euro, pe care Erste Bank l-a platit statului roman pentru achizitia BCR. Banca austriaca sustine insa ca nu poate plati acelasi pret, deoarece din pretul oferit statului trebuie dedus "bonusul" platit de Erste catre AVAS pentru faptul ca a achizitionat pachetul de actiuni de control asupra bancii.

Surse din cadrul bancii sutin chiar ca Erste Bank a decis sa cumpere actiunile de la salariati pentru a evita o eventuala vanzare a acestora catre terte persoane, care nu au legatura cu banca. Intr-adevar, potrivit acordului de vanzare-cumparare dintre PAS si AVAS, salariatii BCR nu au voie sa-si vanda actiunile decat dupa aparitia investitorului strategic in actionariatul bancii. Pentru cei ce vor sa-si valorifice actiunile cumparate cu un leu si ceva de la stat, termenul nu este departe (n.r.- nu este obligatoriu sa astepte cei trei ani stipulati in contract pentru listarea bancii la Bursa din Bucuresti). Pentru Erste Bank, apar insa probleme: alte persoane fizice sau juridice ar putea intra brusc in actionariatul BCR. Ramane de vazut daca salariatii vor fi de acord sau nu sa vanda actiunile BCR si, mai ales, daca vor alege sa le vanda austriecilor cu 7,65 euro pe actiune minus "prima de control".

Capital

Sursa: CapitalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.