Cel mai mare operator de telefonie mobila din Grecia, Cosmote Mobile Telecommunications SA, a anuntat marti ca a ajuns la un acord privind preluarea retailerului de echipamente de telecomunicatii Germanos SA pentru suma de 1,58 miliarde euro, intentionand sa-si extinda expansiunea in estul Europei, informeaza Rompres

Cosmote a anuntat ca va prelua 42% din actiunile Germanos, platind un pret de 19 euro per actiune fondatorului si actionarului principal de la Germanos, Panos Germanos. Operatorul de telefonie mobila a precizat ca va oferi acelasi pret si actionarilor minoritari, astfel ca valoarea totala a tranzactiei se ridica la aproximativ 1,58 miliarde euro. In urma acestei achizitii Cosmote va deveni cel mai important actionar al grupului elen Gemanos.

"Aceasta achizitie are o importanta strategica pentru noi, deoarece ne adauga o retea eficienta de retail in patru din cele cinci tari in care operam", a anuntat Cosmote.

Costul net al achizitionarii Germanos va scadea pana la aproximativ 1,3 miliarde de euro, dupa ce noul proprietar va vinde o serie de activitati de care a anuntat ca nu are nevoie. Printre aceste activitati se numara productia de acumulatori si magazinele de comercializare din Polonia, Ucraina si Cipru, care vor fi rascumparate de Panos Germanos. In plus, Cosmote a anuntat ca programata operatiune de oferta publica de actiuni nu va avea loc inainte de luna august si nu va afecta politica de dividende a firmei.

Prin preluarea Germanos, Cosmote isi va consolida pozitia de lider pe piata telefoniei mobile din Grecia si, in plus, va putea atrage mai usor clienti in tari precum Romania si Bulgaria. Anul trecut, Cosmote a cheltuit aproximativ 610 milioane euro pentru achizitii in domeniul telefoniei mobile din Bulgaria, Macedonia si Romania, mizand pe cresterea cererii de servicii de telefonie mobila in Europa de Sud-Est.

Romania, una din principalele piete pentru Cosmote

Germanos opereaza o retea de 950 de magazine, din care aproximativ doua treimi sunt amplasate in afara Greciei si in 2005 au contribuit cu aproximativ 30% din cifra de afaceri de un miliard de euro a grupului Germanos. In Romania, Germanos are aproximativ 101 magazine, iar in Bulgaria si Macedonia alte 100 de magazine.

La sfarsitul lui 2005, Cosmote, membra a grupului elen de telefonie Hellenic Telecommunications Organization SA (OTE), a realizat un profit net de 339,9 milioane de euro, in crestere cu 10 procente comparativ cu 2004, cifra de afaceri fiind de 1,8 miliarde de euro. Cosmote a ajuns la 8,3 milioane clienti in cele cinci tari in care opereaza (Grecia, Romania, Bulgaria, Macedonia si Albania).

In Romania, divizia Cosmote Romania si-a lansat activitatile in luna decembrie 2005, in primele trei saptamani de la lansarea sa pe piata castigand 30.000 de noi clienti. Cu toate acestea Cosmote Romania va trebui sa concureze cu diviziile Vodafone Ro (Vodafone Group Plc) si Orange Romania (France Telecom SA), care are fiecare peste cinci milioane utilizatori.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.