Calendarul majorarii preturilor la utilitati va fi stabilit in urmatoarele doua-trei saptamani, dupa discutiile care vor avea loc intre reprezentantii autoritatilor de reglementare si cei ai BNR, astfel incat tinta de inflatie pentru acest an sa nu fie depasita, au declarat surse oficiale.

Decizia a fost luata la intalnirea care a avut loc ieri la Palatul Victoria, unde au participat premierul Calin Popescu Tariceanu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, ministrul de stat Gheorghe Pogea si reprezentantii autoritatilor de reglementare in domeniul energiei si gazelor, au adaugat sursele.

In ceea ce priveste majorarea preturilor la gazele naturale, sursele citate au mentionat ca trebuie respectata obligatia asumata fata de organismele internationale, prin care pretul gazelor din productia interna trebuie sa fie majorat cu 25 de dolari/1.000 metri cubi.

\"La sfarsitul acestui an, pretul gazelor din productia interna nu va fi mai mare de 115-120 de dolari/1.000 metri cubic\", au explicat sursele citate, precizand ca o majorare de 20 dolari/1.000 metri cubi a fost operata la 1 ianuarie.

Pentru acest an, BNR are ca obiectiv o rata a inflatiei de 5%, cu un interval de variatie de un punct procentual. Rata inflatiei a fost anul trecut de 8,6%, depasind limita superioara a intervalului tintit de BNR, de 8,5%.

Isarescu afirma, in luna februarie, ca BNR nu va revizui in crestere tinta de inflatie pentru acest an, desi anticipeaza o deviatie peste limita superioara a intervalului de variatie.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.