In cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA), desfasurata saptamana trecuta la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri din Sibiu (BMFMS), a fost aprobata fuziunea de principiu cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Actionarii bursei sibiene au aprobat fuziunea, dupa ce, la data de 27 aprilie, actionarii BVB si-au dat acordul la fuziunea de principiu prin absorbirea de catre BVB a S.C. Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri S.A. Sibiu.

Conducerea bursei la termen de la Sibiu saluta decizia luata de Adunarea Generala a Actionarilor de la BVB privind inceperea procesului de fuziune intre principalele doua componente ale pietei de capital romanesti. Decizia luata de membrii BVB de a fuziona cu bursa la termen de la Sibiu reprezinta un pas inainte pentru dezvoltarea pietei de capital romanesti, a declarat presedintele BMFMS, dl. Teodor Ancuta. Se va crea astfel una din cele mai importante piete din Europa Centrala si de Est.

In perioada imediat urmatoare vom introduce noi tipuri de contracte (SINTEZA, BIOFARM, BROKER), si un indice care va avea in componenta cele mai lichide actiuni de pe piata de capital precum si scadentele la 9 si 12 luni, care vor mari considerabil lichiditatea pietei. In ceea ce priveste softul de tranzactionare, programatorii bursei sibiene se afla in faza de definitivare a unei platforme care va imbunatati considerabil modul de tranzactionare pentru clientii SSIF-urilor�. Oricum, softul BMFMS a fost considerat, in urma auditului realizat de KPMG drept unul foarte performant.

Crestere constanta

Cu o exprienta de aproape 9 ani in domeniu, BMFMS a ajuns la ora actuala o institutie de forta in cadrul pietei de capital, ascensiunea sa dand masura reusitei misiunii pe care bursa sibiana si-a propus-o inca din prima zi de activitate in acest domeniu. Un adevarat �boom� bursier s-a petrecut din acest punct de vedere in 2005, mai precis in cel de-al patrulea trimestru al anului cand volumul investitiilor a bifat o crestere spectaculoasa. Aceeasi directie a fost pastrata si in 2006, volumele contractuale crescand de la o luna la alta, iar cele in euro ajungand la ordinul sutelor de milioane. Drept urmare, in doar trei luni de tranzactionare, a fost egalat si chiar depasit volumul de pe anul anterior. In 2006, lichiditatea la BMFMS da depasit deja un milion de perfectari, iar cresterile au fost constante.

Cea mai mare realizare a bursei sibiene este insa atingerea in luna anterioara a pragului istoric de 3 milioane de contracte futures si options in intreaga sa istorie. Pentru 2006, se doreste pastrarea si imbunatatirea ritmului de crestere a volumelor, cifrele atinse pana in prezent indreptatind aceasta atitudine. BMFMS are in vedere cresterea numarului clientilor si a intermediarilor activi cu brokeri specializati pentru piata la termen, obiectiv care aduce o crestere implicita si a volumului de tranzactionare estimat a depasi 3,5 milioane de contracte.

Dupa fuziune, o noua evaluare

Potrivit evaluarilor intocmite de PriceWaterhouseCoopers, BVB are o valoare pe piata de 15,5 milioane de euro si o valoare a activului net de 5 milioane de euro, iar sistemul de tranzactionare Arena valoreaza 1,6 milioane de euro. Raportul PriceWaterhouseCoopers referitor la BMFMS a stabilit o valoare pe piata de 3,4 milioane de euro, iar cea a activului net - la 1,601 milioane de euro. Dupa fuziune, va avea loc o reevaluare a celor doua burse.

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.