Veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii din Romania au fost, in ultimul trimestru al anului trecut, de 1.307 lei pe gospodarie si 445 lei pe persoana, in crestere cu 11,9% fata de primul trimestru, cu 9,8 la suta fata de trimestrul al doilea si cu 10,3% fata de trimestrul al treilea, potrivit datelor centralizate de Institutul National de Statistica, remise Rompres.

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (47,3% din veniturile totale), fiind cu 7,5% mai mari comparativ cu trimestrul III 2005, cu 7,6% peste cele din trimestrul II si cu 17,6% mai mari fata de primul trimestru.

Totusi, contributia lor la formarea veniturilor este scazuta comparativ cu cea care caracterizeaza economiile de piata dezvoltate, din cauza numarului relativ mic de salariati din componenta gospodariilor (0,8 salariati/gospodarie).

O alta sursa importanta de venituri au reprezentat-o prestatiile sociale. Acestea au fost, in trimestrul IV 2005, de 257 lei lunar pe o gospodarie si de 87 lei pe o persoana.

La formarea veniturilor totale au contribuit si veniturile din agricultura (vanzari de produse agroalimentare, animale si pasari, prestarea unor munci si incasari de la societati si asociatii agricole), in proportie de 3,9%, veniturile din activitati neagricole independente (comert, prestari servicii, practicarea unor meserii si profesii liberale) cu 3,6% si cele din proprietate (dobanzi, dividende, chirii), vanzari de active din patrimoniul gospodariei, cu 2,2%.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.