Euro va continua pe termen lung sa se devalorizeze in raport cu leul, dar intr-un ritm mai lent decat pana acum, apreciaza analistii. Fondul Monetar International apreciaza ca un euro se va stabiliza la sfarsitul acestui an la 3,48 lei noi. Pana una alta, moneda europeana pare a se deprecia mai rapid decat prognozele analistilor.

Astfel, cursul stabilit vineri de BNR a fost de 3,4678 lei, deja sub nivelul anticipat de FMI pentru sfarsitul acestui an. Un euro la schimb cu 3,48 lei noi este prognozat a fi atins peste trei luni si de analistii de la Bank Austria Creditanstalt. La anul, cursul leu/euro ar urma sa fie in jur de 3,40 lei, iar peste doi ani se prevede a atinge valoarea de 3,36 lei. Cum ne afecteaza aceasta evolutie?

De la inceputul acestui an, euro s-a depreciat cu cu 0,2087 lei (adica peste doua mii de lei vechi). Daca aveam, la inceputul acestui an, 1.000 de euro si i-am fi schimbat in lei, am fi obtinut, la cursul BNR, 3676,5 lei. La aceeasi suma de bani schimbata acum in euro, pierderea este de 208,7 lei. In termeni vechi, peste doua milioane de lei aruncati in vant.

O pierdere si mai mare au avut insa cei care detin dolari. Dolarul american s-a depreciat de la inceputul anului cu nu mai putin de 3.622 de lei vechi, curul leu/USD stabilit vineri de BNR fiind de 2,7308, fata de 3,0930 la inceputul anului.

Asadar, cei ce au tinut 1.000 de dolari in buzunar de la inceputul anului si pana acum, au pierdut 3.622.000 de lei vechi. Si se pare ca vor mai pierde in continuare, intrucat valuta se va deprecia in continuare pe termen mediu si lung in raport cu leul.

Pe de alta parte, altii au avut si vor avea de castigat, precum cei care platesc chirii, credite sau leasing in valuta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.