Aderarea Romaniei la UE nu va aduce schimbari dramatice pentru exportatorii si importatorii autohtoni, ne-a declarat Iuliu Winkler, ministrul delegat pentru Comert. Acesta atrage atentia insa asupra faptului ca, dupa aderare, Romania va trebui sa renunte la acordurile de comert liber din care face parte in prezent.

Romania are incheiate, pe linga Acordul European si Acordul Central European de Comert Liber (CEFTA), acorduri de comert liber cu Moldova, Turcia, Israel, Serbia si Muntenegru, Albania, Bosnia si Hertegovina, AELS (Asociatia Europeana de Liber Schimb). In momentul aderarii, ne vom retrage din aceste acorduri", a declarat ministrul.

Acesta sustine ca, avind in vedere faptul ca va trebui sa preluam regimul comercial al UE incepind din 2007, exporturile romanesti in zona Magreb (in tari precum Tunisia sau Maroc) sau in tarile mediteraneene vor fi mai facile, ca si pe pietele Americii Latine, cu care UE are un acord comercial, acestea devenind zone libere de comert pentru Romania. Exporturile si importurile pe relatia UE se vor numi, de la 1 ianuarie, livrari si achizitii comunitare".

Va trebui, de asemenea, sa denuntam acordurile Romaniei de cooperare comerciala. Departamentul pentru Comert Exterior a inceput, inca din 2005, procesul de amendare a acestor acorduri, pentru ca noi dorim sa ramina in vigoare, chiar daca sub o forma modificata. Negociem sa nu contina elemente de preferinte comerciale reciproce, dar sa ramina acorduri comerciale bilaterale. Avem dreptul la acest lucru ca membru al UE", sustine Winkler.