Companiile grecesti de constructii, precum si investitorii si institutiile financiare arata un interes crescut in ultimul timp pentru achizitiile din sectorul imobiliar din Romania. Cel putin acestea sunt concluziile publicate in ultima editie a revistei "Look on the economy", pregatita si prezentata de principala banca comerciala din Grecia, Emporiki Bank, noteaza portalul grecesc Reporter. Specialistii estimeaza ca imediata aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana influenteaza pozitiv dezvoltarea sectorului de real estate, atat din perspectiva cererii, cat mai ales a ofertei.

In raport se mai arata ca urmatorii doi ani vor fi cruciali pentru dezvoltarea pietei de real estate si a proiectelor de infrastructura din Romania, pe fondul cresterii cererii de achizitii de proprietati.

Piata cu potential anual de crestere de 30%

Aderarea la Uniune va aduce schimbari notabile in registrul legislativ. Astfel orice persoana va avea dreptul sa detina proprietati in tara noastra, lucru ce va duce la cresterea substantiala a cererii si, bineinteles, la cresterea costurilor proprietatilor.

Pe de alta parte, armonizarea legislatiei romanesti cu cea comunitara va aduce o serie de schimbari componentei de operatiuni de pe piata imobiliara in toate segmentele conexe, investitii, dezvoltari si constructii de proiecte. Schimbarile legislative vor limita activitatile de exploatare ilegala, dar si procedurile netransparente si neconcurentiale.

In aceste conditii, raportul bancii grecesti arata ca piata va deveni foarte curand matura, cu o crestere anuala de 25-30%, in timp ce rata de neperformanta ridicata de acum va cunoaste o cadere apreciabila, intre 15 si 35% in fiecare an.

Prin urmare, desi nivelul de dezvoltare al acestui segment se mentine redus in comparatie cu tarile occidentale, specialistii estimeaza ca Romania va fi inclusa pentru urmatorii zece ani in topul statelor membre cu cel mai mare potential de profit din activitatile imobiliare si de constructii.

Romania, pe primul loc la profitabilitate

Un studiu realizat recent de PricewaterhouseCoopers arata ca plasamentele in proprietatile imobiliare din Romania s-ar putea dovedi cele mai rentabile investitii pe termen lung din Europa, mai ales ca intreaga zona de est a continentului poate fi caracterizata ca un "paradis imobiliar". Astfel, o investitie de 1 milion de euro intr-o proprietate din Romania ar creste in zece ani de cinci ori si, mai mult, profitul va fi mult mai mare daca investitia se va face inainte de aderarea Romaniei la UE.

Pe locul al doilea in clasamentul statelor cu rata de profitabilitate mare in segmentul imobiliar se situeaza Polonia, unde procentul de crestere pe aceeasi perioada ar fi de 393%, iar locul al treilea fiind ocupat de Portugalia, pentru care se estimeaza o crestere de 356%. La polul opus, Franta este printre "codasele" Europei, situandu-se pe locul 17.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.