Erste Bank va depune cele 3,75 miliarde de euro intr-un cont escrow deschis la Citibank

Erste Bank va depune suma de 3,75 miliarde euro pentru preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR) intr-un cont escrow deschis la Citibank Londra, au declarat surse din actionariatul bancii. \"Banii vor fi depusi la Citibank Londra, iar cand Erste va primi confirmarea ca toate cerintele din contract sunt indeplinite, suma corespunzatoare pachetului detinut de AVAS va fi transferata la Citibank Romania si, aproape imediat, va pleca la Trezorerie\", au afirmat sursele citate. La selectia bancilor, partea romana a considerat oportun ca banca internationala unde se va deschide contul escrow sa detina o sucursala in Romania.

Statul va incasa din vanzarea BCR peste 2,2 miliarde euro. Cel mai probabil, acesti bani vor fi considerati sume in tranzit si nu se va solicita constituirea unei rezerve minime obligatorii aferente. In caz contrar, o astfel de suma ar fi presupus un efort financiar semnificativ pentru banca din Romania, avand in vedere nivelul ridicat al rezervelor minime constituite la BNR, de 40% din totalul resurselor in valuta.

Transferul de bani, la sfarsitul lui iunie

Erste Bank si autoritatile romane au convenit ca transferul pachetului de 61,88% din actiunile BCR sa fie realizat pana cel tarziu la data de 26 iunie, moment anuntat si de presedintele institutiei de credit austriece, Andreas Treichl.

La finele anului trecut, Erste Bank a castigat licitatia pentru preluarea BCR, oferind 3,75 miliarde euro pentru 61,88% din actiunile bancii. Inainte de plata efectiva a actiunilor, partea romana s-a obligat sa indeplineasca o serie de conditionalitati. Principalele probleme le reprezinta obtinerea avizului Consiliului Concurentei privind acoperirea de la buget a datoriilor Bancorex la momentul fuziunii prin absorbtie cu BCR si schimbarea statutului BCR. Consiliul Concurentei a inceput, in aceasta saptamana, analiza cu privire la ajutorul de stat in cazul fostei banci Bancorex, dupa ce a primit, marti, notificarea de la AVAS. Legislatia prevede pentru analiza ajutoarelor de stat un termen limita de 60 de zile de la primirea notificarii, astfel ca o solutie ar putea fi emisa inainte de sfarsitul primului trimestru.

Consiliul Concurentei a emis deja decizie de neinterventie in cazul concentrarii economice rezultate prin preluarea BCR de catre Erste Bank, intrucat institutia de credit austriaca nu derula niciun fel de operatiuni pe piata romaneasca.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.